Ak si dáte malé espresso priamo na Námestí svätého Marka, zaplatíte dychvyrážajúcich sedem eur. Cappuccino vám tam už môže priam ohroziť dovolenkový rozpočet. Stačí byť na tom správnom mieste a z obľúbeného nápoja sa dá vytĺcť mnohonásobok výrobných nákladov.
Alebo byť na správnom mieste a ešte aj spraviť z tmavej tekutiny horúcu verziu Coca-Coly.
Tak to spravil Starbucks, najväčší globálny reťazec s kaviarňami, ktorý svoju prvú pobočku otvára v utorok v Bratislave. Na tunajší trh prichádza v rovnakom roku, ako otvorí svoju prvú prevádzku v Taliansku.
Kým v tom našom prípade sme museli na Starbucks čakať… lebo Slovensko (kúpna sila, hľadanie vhodného obchodného partnera, lokality), taliansky Starbucks je iná káva. Krajina dala celému svetu najvyšší štandard kávovej kultúry a naučila ho piť nápoj na iks rôznych spôsobov.
Starbucks sa k ukradnutiu konceptu otvorene hlási.