Autorka je koordinátorka kampane Jedlo pre život, Greenpeace Slovensko
K problematike regulácie pesticídov musíme pristupovať zodpovedne a snažiť sa eliminovať tie najnebezpečnejšie látky.
Organizácia Greenpeace koncom júna publikovala štúdiu, ktorú sme si pracovne nazvali „o jablkách“. Ale o jablkách vlastne nie je. Je o výsledkoch merania zvyškov pesticídov v pôde a vo vode.
Jabĺk jeme v Európe pomerne veľa. Prvenstvo majú aj u nás doma. Napriek tomu, že obyčajný Slovák zje v priemere iba okolo dvesto gramov ovocia denne, ak už po ňom siahne, zvyčajne je to práve jablko.
Ale za akú cenu jablká v Európe pestujeme? Znečisťovanie pôdy a vody s cieľom vypestovať leštené dokonalé plody bez najmenšej chybičky nepovažujeme za správnu cestu. Navyše spolu s nimi potom zvyšky pesticídov jeme aj v samotných jablkách.
A spolu s kolegami z iných európskych krajín sme sa snažili tieto výsledky priblížiť verejnosti. Výsledky testovania vody zo Slovenska dopadli ako druhé najhoršie. V troch vzorkách sme našli až dvanásť rôznych pesticídov.
Ľudí jablká zaujímajú
Na sociálnych sieťach písali ľudia, fotili svoje záhradky a v nich úrodu, pýtali sa, ako by mohli jesť čistejšie a zdravšie. Mala som pocit, že téma ich trápi a chcú, aby sa riešila. Neoficiálna odpoveď od zodpovedných orgánov? Prečo robíte paniku. Žiadny zo zistených pesticídov neobsahoval vyššie ako povolené limity. Zákon porušený nebol. Obľúbená slovenská fráza.