Autorka je publicistka, žije v Izraeli
Mnohí na Slovensku možno poznajú Pesach pre jeho relatívnu kalendárnu blízkosť k Veľkej noci a správne si ho spájajú s macesom. Málokto však vie, že k sviatku Pesach sa viažu extrémne prísne pravidlá v oblasti stravovania.
Pre všetkých, čo žijú podľa zákonov Tóry, to znamená, že musia jesť nielen kóšer, ale kóšer pre Pesach – zjednodušene povedané, vynechať všetko, čo by obsahovalo pšeničnú múku (prípadne inú múku) alebo prešlo procesom kvasenia.
Najznámejším symbolom tohto sviatku je maces, ktorý pripomína útek židov z egyptského otroctva, keď boli v takom zhone, že nestihli upiecť chlieb a urobili z múky a vody nekvasené suché placky.
V praxi však prípravy na Pesach znamenajú úplnú hystériu, keď Izraelčania fanaticky upratujú domy, prevárajú taniere a príbory (aby sa zbavili akéhokoľvek pozostatku chamecu – všetkého, čo je kvasené alebo vyrobené zo zakázaných obilnín), nakupujú potraviny s pečiatkou rabinátu kóšer pre Pesach a pripravujú sto chodov (nie naozaj sto, ale niekedy to tak na stoloch vyzerá) bezmúčnych jedál na hlavnú večeru – Seder, ktorá odštartuje sedem sviatočných dní.