Škola opilosti, Volvox Globator, 2015
„Treba byť večne opitý!“ píše Charles Baudelaire. „Vínom, poéziou alebo cnosťou. Čím chcete.“ Všetky tri médiá iste stoja za hriech, ale našou témou v tomto prípade bude alkohol.
Kniha Škola opilosti od kolektívu autorov vystupujúcich pod spoločným menom Victoria Bar, podľa ich hlavného pôsobiska neďaleko Potsdamer Platz v Berlíne, má podtitul: Stručná historie kultivovaného požitku. Na tomto dielku ma práve toto upútalo ako prvé.
Tvorcovia sa totiž rozhodli prispieť k zvýšeniu kultivovanosti požívačov alkoholických nápojov a spísali voľne a pútavo históriu takmer všetkého, čo súvisí s destilátmi.
Hemingway aj Jerofejev
Kniha je rozdelená do siedmich „semestrov“ a dvoch samostatných prednášok, s príhovorom a receptmi na koktaily. Základné pojednania sa týkajú vodky, whisky, rumu, ginu, tequily, šampanského a všemožných nápojov pálených z vína, pričom sa ich príbehy kľukatia a rozvetvujú rozličnými smermi.
“"Alkohol stál za zločinmi a vojnami, ale napríklad aj financoval školy a železnice. Králi a cisári ho zakazovali a prikazovali, a štáty premyslene bohatli na daniach z jeho predaja, čo vyvolávalo ostré spory."
„
Nájdete tu aj množstvo citátov z beletrie – mnohí autori na túto tému hojne prispeli – od Hemingwaya cez Heineho a Kingsleyho Amisa (ktorého kniha Manuál každodenního pijáka sama osebe stojí za prečítanie) až po starého dobrého Venedikta Jerofejeva s legendárnym opileckým majstrovským kúskom Moskva-Petuški.
Už starovekí Gréci usporadúvali rituálne hostiny pod názvom „sympozion“, ale od tých čias rozumné pitie pomaly upadalo do zabudnutia.
Ťažká opitosť sa až do stredoveku pokladala za niečo celkom bežné a normálne, šestnáste storočie prinieslo prvé výhrady voči nej a v storočí devätnástom sa začalo proti alkoholizmu bojovať. Samozrejme, téma, koľko je vhodné čoho vypiť, aby nebol človek príliš opitý alebo aby sa zastavil kdesi na hranici medzi zdraviu prospešnou a zdraviu škodlivou konzumáciou alkoholu, je do dnešných dní stále otvorená.
Vplyv Ameriky
Nečakaný impulz priniesli Američania na svetovú výstavu v Paríži v roku 1889. Predstavili bar a barový pult, ktorý bol odklonom od klasického usporiadania stolov v priestore a umožnil voľnejšiu a živšiu komunikáciu medzi návštevníkmi a barmanom i medzi hosťami navzájom. Okrem toho predstavili „koktail“, ktorý výrazne rozšíril obzory pitia alkoholu.