Autor je lekár a vedec
Odkedy prednášam pre medikov o diabete, vidím, že na príklade tejto skupiny chorôb možno vysvetliť mnoho myšlienkových chýb, ktorých sa dopúšťame v medicíne, ale aj mimo nej.
Keďže diabetici majú sladký moč, tak asi cukor strácajú, a ich príznaky teda zrejme vyplývajú z nedostatku cukru, ktorý pacientom treba doplniť.
V 19. storočí lekári predpisovali diabetikom cukor. Uvažovali racionálne, len tým pacientom výrazne skracovali život, de facto ich pomaly zabíjali. Ale to vieme až teraz. Nie všetko, čo sa zdá logické, musí byť aj správne.
Jedným z príznakov diabetu je smäd. Ak by sa teda urobil prieskum na populácii, tak by príjem tekutín vrátane vody bol priamo úmerný riziku diabetu.
Pozor na príčiny a dôsledky
Nikomu však aspoň zatiaľ nenapadlo na základe toho hlásať, že diabetes je spôsobený vodou, a teda ju treba zaťažiť špeciálnou daňou alebo odstrániť zo školských bufetov.
Za to rôzne iné odporúčania bez reálnych dôkazov počujeme/čítame denne aj od odborníkov, ktorí by mali dbať na to, aby ich rady mali oporu v tzv. medicíne založenej na dôkazoch. A dôkazom nemôže byť asociácia, nech je akokoľvek silná a stokrát overená.
To, že dve veličiny korelujú, ešte neznamená, že súvisia kauzálne – príčinne, a keď aj áno, netreba zabudnúť, že je dôležitý aj smer kauzality.
Slovensko zas raz dopadlo neslávne v porovnaní krajín – tentoraz v porovnaní kardiovaskulárnej-srdcovocievnej mortality. To nie je zásadne prekvapivé. V minuloročnej štatistike OECD sme boli s odstupom najhorší, takže vlastne sa tie aktuálne výsledky môžu brať pozitívne ako náznak zlepšenia. Ale bez irónie...
Nadváha ako argument
V komentároch kompetentní odborníci spomínajú nedostatok pohybu, zlú stravu a z toho vyplývajúcu obezitu.
No, obezita môže za všeličo a je to nesporne dôležitý rizikový faktor aj pre ischemickú chorobu srdca, ale nemôže za všetko a celkom určite nemôže za to, že máme na Slovensku vyššiu kardiovaskulárnu mortalitu ako inde.