SME

Kde sa vzala omáčka UHO

Etnologička ukazuje, prečo o konci socializmu na našich tanieroch ešte stále nemôže byť reč.

Socializmus na tanieri.Socializmus na tanieri. (Zdroj: Andrej Svorenčík)

Rastislava Stoličná-Mikolajová, Socializmus na tanieri, VEDA, 2015

„Kultúra stravovania u nás je ešte stále nízka.“ Táto veta nie je vystrihnutá z blogu na tému kríza gastronómie u nás. Nie je ani súčasťou tirády internetového diskutéra pod takým článkom.

Aj keď by sa nik nečudoval, keby sme na oboch miestach takú vetu našli. Patrí to už k slovenskému folklóru s gustom a oprávnene sa ponosovať na kvalitu podávaných jedál. Či už ide o tristné obedňajšie nízkorozpočtové „menúčka“. Alebo nehynúcu neprívetivú obsluhu slovenských reštaurácií.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pociťovaná a už aj potvrdená nižšia kvalita potravín predávaných na Slovensku v porovnaní s rovnomennými výrobkami na Západe už len dotvára dojem tejto krízy.

Citovaná veta pochádza z konca 60. rokov minulého storočia. Nájdete ju reprodukovanú v knihe Socializmus na tanieri Rastislavy Stoličnej-Mikolajovej, uznávanej etnologičky slovenskej kuchyne a stravovacích návykov našich predkov.

Viac než len retrovlna

Ak nadpis knihy ani jej atraktívna obálka neprezradili hlavnú tému knihy, tak podnadpis – Možnosti a praktiky stravovania obyvateľov Slovenska v rokoch 1948 - 1989 – akékoľvek pochybnosti odsúva zo stola, len aby ho autorka mohla detailne a bohato prestrieť historickým dobovým materiálom, spomienkami pamätníkov, vedeckými prácami historikov a etnografov i analýzou zmien v kultúre stravovania, ktorých dôsledky dodnes stále trávime.

SkryťVypnúť reklamu

Reprodukovaná atraktívna žltá väzba a početné ilustrácie zo socialistických reklám na potraviny z časopisu Výživa a zdravie určite nadchnú každého, kto si rád zaspomína na časy minulé. Autorka sa však v knihe úspešne snažila o viac než len o spanilú jazdu na nostalgickej retrovlne.

Na konci 60. rokov sa kultúra stravovania, potravinárstvo a poľnohospodárstvo prehupli do druhej polovice štyridsaťročného socialistického experimentu.

Komunistická ideológia bez zábran aktívne vstupovala do najintímnejších oblastí života každého človeka počnúc kádrovým posudkom, možnosťami štúdia, pracovného zaradenia, vytýčením akceptovateľných názorov, správania i obliekania a končiac jedlom. Vrátane toho, z čoho sa varilo a dokonca aj ako a kde sa stravovalo.

Školská a závodná jedáleň sa stali novým stravovacím miestom pre povojnové generácie. Pre komunistickú stranu boli zároveň výkladnou skriňou socialistického pokroku a kolektivizácie.

Vedecká koncepcia stravovania

Komunistický režim po roku 1948, ako autorka argumentuje, mal fixnú ideu vytvorenia novej spoločnosti uvedomelých ľudí, ktorí sú stotožnení s cieľmi a ideológiou strany. Táto ideologická motivácia sa vo svetle centrálne plánovaného hospodárstva a kolektivizácie poľnohospodárstva pretavila do vedeckej koncepcie stravovania a viedla k viacerým závažným zmenám.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4T4B na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

Súvisiace témy: Zdravá strava
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Komentáre

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 821
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 340
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 754
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 019
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 863
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 510
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Skrytá podstata návrhu na zrušenie nedeľných diskusií odhalená.


7

Kreslí Hej, ty! – Györe.


Hej, ty! 11
Peter Tkačenko.

Keď smerácia hovoria o absolútnej slobode slova, myslia tým náhubok.


21
Péter Krekó.

Orbán, Vučić a Dodik vs. Trump 2.0: Očakávania narazili na americké clá.


Péter Krekó a 1 ďalší 1
SkryťZatvoriť reklamu