SME
Nedeľa, 29. marec, 2020 | Meniny má Miroslav
KNIHA TÝŽDŇA

Kde sa vzala omáčka UHO

Etnologička ukazuje, prečo o konci socializmu na našich tanieroch ešte stále nemôže byť reč.

Socializmus na tanieri.Socializmus na tanieri. (Zdroj: Andrej Svorenčík)

Rastislava Stoličná-Mikolajová, Socializmus na tanieri, VEDA, 2015

„Kultúra stravovania u nás je ešte stále nízka.“ Táto veta nie je vystrihnutá z blogu na tému kríza gastronómie u nás. Nie je ani súčasťou tirády internetového diskutéra pod takým článkom.

Aj keď by sa nik nečudoval, keby sme na oboch miestach takú vetu našli. Patrí to už k slovenskému folklóru s gustom a oprávnene sa ponosovať na kvalitu podávaných jedál. Či už ide o tristné obedňajšie nízkorozpočtové „menúčka“. Alebo nehynúcu neprívetivú obsluhu slovenských reštaurácií.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pociťovaná a už aj potvrdená nižšia kvalita potravín predávaných na Slovensku v porovnaní s rovnomennými výrobkami na Západe už len dotvára dojem tejto krízy.

Citovaná veta pochádza z konca 60. rokov minulého storočia. Nájdete ju reprodukovanú v knihe Socializmus na tanieri Rastislavy Stoličnej-Mikolajovej, uznávanej etnologičky slovenskej kuchyne a stravovacích návykov našich predkov.

Viac než len retrovlna

Ak nadpis knihy ani jej atraktívna obálka neprezradili hlavnú tému knihy, tak podnadpis – Možnosti a praktiky stravovania obyvateľov Slovenska v rokoch 1948 - 1989 – akékoľvek pochybnosti odsúva zo stola, len aby ho autorka mohla detailne a bohato prestrieť historickým dobovým materiálom, spomienkami pamätníkov, vedeckými prácami historikov a etnografov i analýzou zmien v kultúre stravovania, ktorých dôsledky dodnes stále trávime.

Reprodukovaná atraktívna žltá väzba a početné ilustrácie zo socialistických reklám na potraviny z časopisu Výživa a zdravie určite nadchnú každého, kto si rád zaspomína na časy minulé. Autorka sa však v knihe úspešne snažila o viac než len o spanilú jazdu na nostalgickej retrovlne.

Na konci 60. rokov sa kultúra stravovania, potravinárstvo a poľnohospodárstvo prehupli do druhej polovice štyridsaťročného socialistického experimentu.

Komunistická ideológia bez zábran aktívne vstupovala do najintímnejších oblastí života každého človeka počnúc kádrovým posudkom, možnosťami štúdia, pracovného zaradenia, vytýčením akceptovateľných názorov, správania i obliekania a končiac jedlom. Vrátane toho, z čoho sa varilo a dokonca aj ako a kde sa stravovalo.

Školská a závodná jedáleň sa stali novým stravovacím miestom pre povojnové generácie. Pre komunistickú stranu boli zároveň výkladnou skriňou socialistického pokroku a kolektivizácie.

Vedecká koncepcia stravovania

Komunistický režim po roku 1948, ako autorka argumentuje, mal fixnú ideu vytvorenia novej spoločnosti uvedomelých ľudí, ktorí sú stotožnení s cieľmi a ideológiou strany. Táto ideologická motivácia sa vo svetle centrálne plánovaného hospodárstva a kolektivizácie poľnohospodárstva pretavila do vedeckej koncepcie stravovania a viedla k viacerým závažným zmenám.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4T4B na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4T4B na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Komentáre

Inzercia - Tlačové správy

  1. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  2. "Škoda riskovať!"
  3. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  4. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  5. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  6. Nestarnú, ale dozrievajú
  7. Expert radí: Najväčším nepriateľom pri investovaní sú emócie
  8. Madeira je rajom pre milovníkov prírody
  9. KORONAVÍRUS: Päť rád na bezpečné bankovanie
  10. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám?
  1. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  2. Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?
  3. Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?
  4. Férová nadácia O2 dá 50 000 EUR na online vzdelávanie
  5. EUBA predlžuje termín podávania prihlášok do 15. apríla 2020
  6. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  7. Odpad ako bezpečnostné riziko v období koronavírusovej pandémie
  8. Quarantine reading: Explore Slovakia from home
  9. Do seniorov sa oplatí investovať
  10. Aj napriek koronavírusu vyrážajú farmári na polia
  1. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 38 862
  2. "Škoda riskovať!" 15 436
  3. Môže nám hroziť nedostatok potravín, varujú farmári 13 906
  4. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 12 737
  5. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 11 837
  6. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 10 702
  7. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 749
  8. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta 9 583
  9. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 8 925
  10. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 8 733

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Zdravá strava, Jedlo

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič predstavuje ekonomické opatrenia.

Világi: Štát by mal teraz podporiť všetkých. Nemáme čas

Slovenská rafinéria musí riešiť viacero problémov.

Podnikateľ Oszkár Világi.
Minister financií Eduard Heger.
Komentár Zuzany Kepplovej

Tak ste nám dali lekciu, starci

Mladší dostali lekciu zo zraniteľnosti sveta.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Neprehliadnite tiež

DNES PÍŠE NATAŠA HOLINOVÁ

Ležíme v právnom bezvedomí

Citlivosť na slobody je slabá aj po tridsiatich rokoch.

Nataša Holinová
AUTORSKÁ STRANA SAMUELA MARCA

Liečba Trumpom: ako populisti bojujú proti korone (píše Samo Marec)

Čo prehrá Trumpovi voľby, ak nie toto?

Trump s Bolsonarom na stretnutí pred pár dňami.

Podnikateľom vieme pomôcť aj z domu

Hrať dnes na vlastné tričko sa nemusí oplatiť nikomu.

Vznešený cieľ (Cynická obluda)

Karikatúra denníka SME (Cynická obluda).