KNIHA TÝŽDŇA

Kde sa vzala omáčka UHO

Etnologička ukazuje, prečo o konci socializmu na našich tanieroch ešte stále nemôže byť reč.

Socializmus na tanieri.(Zdroj: Andrej Svorenčík)

Rastislava Stoličná-Mikolajová, Socializmus na tanieri, VEDA, 2015

„Kultúra stravovania u nás je ešte stále nízka.“ Táto veta nie je vystrihnutá z blogu na tému kríza gastronómie u nás. Nie je ani súčasťou tirády internetového diskutéra pod takým článkom.

Aj keď by sa nik nečudoval, keby sme na oboch miestach takú vetu našli. Patrí to už k slovenskému folklóru s gustom a oprávnene sa ponosovať na kvalitu podávaných jedál. Či už ide o tristné obedňajšie nízkorozpočtové „menúčka“. Alebo nehynúcu neprívetivú obsluhu slovenských reštaurácií.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pociťovaná a už aj potvrdená nižšia kvalita potravín predávaných na Slovensku v porovnaní s rovnomennými výrobkami na Západe už len dotvára dojem tejto krízy.

Citovaná veta pochádza z konca 60. rokov minulého storočia. Nájdete ju reprodukovanú v knihe Socializmus na tanieri Rastislavy Stoličnej-Mikolajovej, uznávanej etnologičky slovenskej kuchyne a stravovacích návykov našich predkov.

Viac než len retrovlna

Ak nadpis knihy ani jej atraktívna obálka neprezradili hlavnú tému knihy, tak podnadpis – Možnosti a praktiky stravovania obyvateľov Slovenska v rokoch 1948 - 1989 – akékoľvek pochybnosti odsúva zo stola, len aby ho autorka mohla detailne a bohato prestrieť historickým dobovým materiálom, spomienkami pamätníkov, vedeckými prácami historikov a etnografov i analýzou zmien v kultúre stravovania, ktorých dôsledky dodnes stále trávime.

Reprodukovaná atraktívna žltá väzba a početné ilustrácie zo socialistických reklám na potraviny z časopisu Výživa a zdravie určite nadchnú každého, kto si rád zaspomína na časy minulé. Autorka sa však v knihe úspešne snažila o viac než len o spanilú jazdu na nostalgickej retrovlne.

Na konci 60. rokov sa kultúra stravovania, potravinárstvo a poľnohospodárstvo prehupli do druhej polovice štyridsaťročného socialistického experimentu.

Komunistická ideológia bez zábran aktívne vstupovala do najintímnejších oblastí života každého človeka počnúc kádrovým posudkom, možnosťami štúdia, pracovného zaradenia, vytýčením akceptovateľných názorov, správania i obliekania a končiac jedlom. Vrátane toho, z čoho sa varilo a dokonca aj ako a kde sa stravovalo.

Školská a závodná jedáleň sa stali novým stravovacím miestom pre povojnové generácie. Pre komunistickú stranu boli zároveň výkladnou skriňou socialistického pokroku a kolektivizácie.

Vedecká koncepcia stravovania

Komunistický režim po roku 1948, ako autorka argumentuje, mal fixnú ideu vytvorenia novej spoločnosti uvedomelých ľudí, ktorí sú stotožnení s cieľmi a ideológiou strany. Táto ideologická motivácia sa vo svetle centrálne plánovaného hospodárstva a kolektivizácie poľnohospodárstva pretavila do vedeckej koncepcie stravovania a viedla k viacerým závažným zmenám.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4T4B na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4T4B na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Komentáre

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 643
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 687
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 396
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 407
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 769
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 412
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 726
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 658
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 791
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 246

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Spojenci (Sliacky)

Karikatúra denníka SME (kreslí Sliacky)

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Na Krym nejdú nič zisťovať. Odpoveď si nesú v kufri

Marček a spol. sa idú podpísať pod Putinovu verziu udalostí.

Kniha týždňa - Fórum

Deti vojny mali menej ceruziek ako pušiek

Nobelistka Alexijevičová vypočula ľudí bez detstva.

Píše Oľga Gyárfášová - Fórum

Nostalgia za mladosťou aj niečím, čo nezažili

Skúmali sme zloženie skupín nostalgikov za minulým režimom.

Píšu Richard Q. Turcsányi a Matej Šimalčík - Fórum

Slovenská politika voči Číne stavia na prázdnych rečiach

Summmit 16+1 v Sofii dokazuje nepripravenosť Slovenska na budovanie vzťahov s Čínou.