SME
Nedeľa, 19. január, 2020 | Meniny má Drahomíra, Mário
KNIHA TÝŽDŇA

Kde sa vzala omáčka UHO

Etnologička ukazuje, prečo o konci socializmu na našich tanieroch ešte stále nemôže byť reč.

Socializmus na tanieri.Socializmus na tanieri.(Zdroj: Andrej Svorenčík)

Rastislava Stoličná-Mikolajová, Socializmus na tanieri, VEDA, 2015

„Kultúra stravovania u nás je ešte stále nízka.“ Táto veta nie je vystrihnutá z blogu na tému kríza gastronómie u nás. Nie je ani súčasťou tirády internetového diskutéra pod takým článkom.

Aj keď by sa nik nečudoval, keby sme na oboch miestach takú vetu našli. Patrí to už k slovenskému folklóru s gustom a oprávnene sa ponosovať na kvalitu podávaných jedál. Či už ide o tristné obedňajšie nízkorozpočtové „menúčka“. Alebo nehynúcu neprívetivú obsluhu slovenských reštaurácií.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pociťovaná a už aj potvrdená nižšia kvalita potravín predávaných na Slovensku v porovnaní s rovnomennými výrobkami na Západe už len dotvára dojem tejto krízy.

Citovaná veta pochádza z konca 60. rokov minulého storočia. Nájdete ju reprodukovanú v knihe Socializmus na tanieri Rastislavy Stoličnej-Mikolajovej, uznávanej etnologičky slovenskej kuchyne a stravovacích návykov našich predkov.

Viac než len retrovlna

Ak nadpis knihy ani jej atraktívna obálka neprezradili hlavnú tému knihy, tak podnadpis – Možnosti a praktiky stravovania obyvateľov Slovenska v rokoch 1948 - 1989 – akékoľvek pochybnosti odsúva zo stola, len aby ho autorka mohla detailne a bohato prestrieť historickým dobovým materiálom, spomienkami pamätníkov, vedeckými prácami historikov a etnografov i analýzou zmien v kultúre stravovania, ktorých dôsledky dodnes stále trávime.

Reprodukovaná atraktívna žltá väzba a početné ilustrácie zo socialistických reklám na potraviny z časopisu Výživa a zdravie určite nadchnú každého, kto si rád zaspomína na časy minulé. Autorka sa však v knihe úspešne snažila o viac než len o spanilú jazdu na nostalgickej retrovlne.

Na konci 60. rokov sa kultúra stravovania, potravinárstvo a poľnohospodárstvo prehupli do druhej polovice štyridsaťročného socialistického experimentu.

Komunistická ideológia bez zábran aktívne vstupovala do najintímnejších oblastí života každého človeka počnúc kádrovým posudkom, možnosťami štúdia, pracovného zaradenia, vytýčením akceptovateľných názorov, správania i obliekania a končiac jedlom. Vrátane toho, z čoho sa varilo a dokonca aj ako a kde sa stravovalo.

Školská a závodná jedáleň sa stali novým stravovacím miestom pre povojnové generácie. Pre komunistickú stranu boli zároveň výkladnou skriňou socialistického pokroku a kolektivizácie.

Vedecká koncepcia stravovania

Komunistický režim po roku 1948, ako autorka argumentuje, mal fixnú ideu vytvorenia novej spoločnosti uvedomelých ľudí, ktorí sú stotožnení s cieľmi a ideológiou strany. Táto ideologická motivácia sa vo svetle centrálne plánovaného hospodárstva a kolektivizácie poľnohospodárstva pretavila do vedeckej koncepcie stravovania a viedla k viacerým závažným zmenám.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4T4B na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4T4B na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Komentáre

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  4. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  5. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  6. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  7. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  8. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  9. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  10. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  1. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  2. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  3. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  6. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  7. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  8. myhive Polus Towers menia meno na myhive Vajnorská
  9. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  1. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 15 136
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 11 152
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 11 097
  4. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 239
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 958
  6. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 8 563
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 181
  8. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 8 109
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 822
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte! 7 172

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v 1. kole obrovského slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Sestriere.
Peter Bebjak v relácii Rozhovory ZKH.
Rozhovor

Šéf búracej firmy: Státisíce v Prešove nezarobím, ani zďaleka

Vysvetľuje postup prác a reaguje na kritiku. Za všetkým si stojí.

Peter Matijka.
Petra Vlhová prijíma gratuláciu od Mikaely Shiffrinovej.

Neprehliadnite tiež

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Fico sa chce zbaviť zodpovednosti za Kotlebu

Vulgárnym slovníkom poslal svojich voličov jasným smerom.

Peter Tkačenko
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Pat v parlamente urobí z Čaputovej najsilnejšieho hráča

Prezidentke hrozí, že by mala poveriť Kotlebu.

Peter Schutz
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Hruška pustil Trnku

Možno prokurátor žiada prísnejšiu trestnú kvalifikáciu.

Peter Tkačenko

Bratské puto (Sliacky)

Karikatúra denníka SME (kreslí Mikuláš Sliacky).