Autorka je spisovateľka, žije v Paríži
V roku 2019 bude Bratislava hosťujúcim mestom na knižnom salóne Livre Paris. Počas prvej prípravnej schôdze na túto udalosť na slovenskej ambasáde v Paríži som sa stretla s francúzskym historikom, špecialistom na dejiny strednej Európy, autorom monografie Thomas Masaryk (vyšla aj v českom preklade), Alainom Soubigou.
Pokračovali sme v súkromnom dialógu na tému identity "malých" národov. S rizikom, že urazím roduverných spoluobčanov, priznávam, že sa mi dosť ťažko identifikuje naša krajina.
Keď sa ma vo Francúzsku pýtajú na slovenské národné jedlo, opisujem halušky ako niečo podobné talianskym gnocchom s bulharskou fetou. Môžem skúsiť zemiakové placky, ale tie sa dajú bežne kúpiť aj v nórskych potravinách a sú výborné.
Keď spomínam Tatry, tak dodávam, že sú súčasťou Karpát, ktoré sa tiahnu až do Rumunska a vytvorené boli spolu s Alpami. Veď bývame na tej istej zemeguli. Viditeľnosť Slovenska je vo Francúzsku takmer nulová. Jeden Peter Sagan na všetko nestačí.