Keď sa povie drahé maslo, pamätníkovi najskôr príde na um, že vždy lepšie drahé maslo než žiadne.
Pretože za boľševika boli chvíle, keď nebolo – ani výberové, ani to modré, ani zelené.
Predovšetkým však, dve osemdesiat, na koľko po novom údajne zdražela kocka, určite nie je najdrahšie maslo v histórii Slovenska.
Za boľševika stála štvrťka desať korún, čo bolo k vtedajšej priemernej mzde (asi 3000 korún) zásadne viac než dnes 2,80 eura.

O čom sa vlastne bavíme? Nedostatok masla pred Vianocami? Sotva sa to stane, akurát zrejme ešte o čosi zdražie.
Vyššia cena je spoľahlivý nástroj, ktorý zvyčajne vie vyvážiť trh, teda časť dopytu priškrtí tak, aby sa maslo nevyparilo z pultov úplne.
Zafunguje aj ako avízo výrobcom, aby produkciu rozšírili, keďže sa im to začne vyplácať.
Mechanizmy trhu zaberajú.Na rozdiel od dotácií, ktoré z Bruselu rozdávali farmárom ako „odmenu“, že znižovali produkciu.
Nesmú sa čudovať, keď je zrazu masla nedostatok. Keďže to nebol jediný krok proti rozumu, je zrejmé, že vyššie ceny masla sú dôsledkom zásahov do trhu.