Autorka je režisérka
Bol to pracovný obed. Taký, na ktorom jete, príjemne konverzujete a dohodnete detaily spolupráce na spoločnom projekte. Dokedy, koľko, ako, s kým a za čo. Priniesli nám druhý chod. Teľacie líčka na víne alebo niečo podobne lahodné. Nadýchla som sa omamnej vône a potom odzbrojená hladom a umením šéfkuchára som nadhodila niečo o deadlinoch.
"Až pri dezerte," usmial sa na mňa môj spoločník pri stole, inak skúsený harcovník pracovných obedov. "Nepoznáš Wallisovo pravidlo třetího knedlíku?"
Nepoznala som, takže sme mali tému až po dezert. A zároveň možnosť vidieť problematiku dávkovania informácií z iného uhla.
“Z Mečiarovej aury spasiteľa kedysi v očiach jeho fanúšikov nič neodbudlo po zverejnení jeho prejavu v Zlatej Idke, hlas podobný hlasu premiéra Fica môže hovoriť, čo chce, nič sa nezmenilo.
„
Václav Wallis bol český spravodajský dôstojník ŠtB a v sviežich sedemdesiatych a osemdesiatych rokov vykonával svoju profesiu u nás aj v službách našej socialistickej vlasti na zastupiteľstve v Londýne.
Bol povestný schopnosťou presvedčiť ľudí na spoluprácu. Po dobrom. Je autorom pravidla třetího knedlíku, ktoré je širokospektrálne aplikovateľné. Funguje na jednoduchom princípe.
Ak si Wallis niekoho vyhliadol, snažil sa o ňom zistiť okrem obligátnych základných vydierateľných faktov aj to, aké jedlo má dotyčný človek najradšej. Keď to bola trebárs sviečková na smotane, zavolal adepta spolupráce na obed do takej reštaurácie, kde tú sviečkovú vedeli robiť famózne.
Sadli si, hovorili o počasí, priniesli im sviečkovú so šiestimi knedlíkmi. Ochutnali, bolo to úžasné, prvý knedlík, druhý knedlík, chuť sa naplno rozvinula, labužník sediaci oproti Wallisovi sa chystal pustiť do tretieho knedlíku a vtedy Wallis predostrel svoju ponuku. Špionáž. Udávanie. Väčšie či menšie svinstvá voči niekomu, kto milovníkovi knedlíkov dôveroval.
A v tom okamihu mal ten adept na spoluprácu dve možnosti: okamžite odísť a nechať tú úžasnú sviečkovú na tanieri, alebo zostať, dojesť a pritom sa rozprávať o podrobnostiach špinavej ponuky, nechať Wallisa, aby ho na háčiku pomaly navijákom priťahoval k sebe.
Zdvihnúť na odchod ho mohla jeho česť, nechať sedieť jeho chuť do jedla. Podľa legendy vraj u väčšiny ľudí zvíťazilo plné brucho nad ideálmi. A preto sa vraj dnes kultivovaní ľudia do detailov biznisu púšťajú až na záver spoločného obeda.
Veď už fakt, že zasadli k jednému stolu svedčí o tom, že dobrá vôľa je na oboch stranách, nebudú si kaziť vzťahy manipulatívnym časovaním informácií. Pretože o to tu ide najčastejšie.

Tajomstvá, hriechy a iné ohavnosti
Mám známeho, ktorý tvrdí, že je toho celkom dosť, čo vraj existuje pripravené na ten správny okamih. Pretože nie je umenie niečo mať, to pravé majstrovstvo je vedieť to použiť v najvhodnejšom okamihu.