SME
Piatok, 2. december, 2022 | Meniny má Bibiána

Každý chce byť na Vianoce doma. Aj migranti

Vianoce v cudzine majú veľa podôb.

Vianoce na austrálskej pláži.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Autorka je šéfredaktorka The Slovak Spectator

Letenky na zaoceánske lety aj miestenky na vlak z Bratislavy do Kysaku sú v decembri vypredané. Veď každý chce byť na Vianoce doma. Ale čo tí, ktorí sa z rôznych dôvodov domov nedostanú?

Vianoce sú časom, keď tradície vyvrú na povrch našich globalizovaných životov, sú sviatkom kultúrnej kompatibility. Na chvíľu sme si ľudsky bližší, ale o to viac si možno uvedomujeme, že ani tým, o ktorých hovoríme ako o „kultúrne kompatibilných“, to s nami na Vianoce neklape až tak dobre, ako sme si pôvodne mysleli.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Možno preto, že Búvaj dieťa krásne nepovažujú za jeden z top desiatky vianočných hitov všetkých čias. Alebo možno len nemajú radi kapustnicu.

Pizza verzus kapor

Môj prvý – a doteraz jediný – Štedrý večer v cudzine som po jeho skončení oplakala. Ťažko povedať, či to bolo nostalgiou za domovom, alebo skôr tým, že prežúvanie pizze sa mi nezdalo dostatočne dôstojné, ako začať vianočné sviatky.

Môj muž zasa prežíval úprimné zdesenie, keď videl, ako tradične slovensky zaobchádzame s vianočným kaprom. Sledovať zmätené zviera, ako pláva vo vani a márne lapá po dychu, ešte vydržal, statočne ho prichytil v utierke, keď ho bolo treba „klofnúť“. Ale pohľad na podkovičky v trojobale (ktoré odvtedy volá kaporšnicel) - to už bolo naňho príliš.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

„To vám chutí, keď musíte pri jedle v kuse vypľúvať kosti?“ spýtal sa pár dní po Vianociach, keď si, pre vlastnú psychohygienu viac než pre nedostatok iných pokrmov, filetoval pstruha.

Kapitolou samou osebe je kapustnica, nie tak dávno spomínaná na tomto mieste. Lujza z Piešťan si vo francúzskom Grenobli špeciálne na štedrovečernú večeru vyrobila v byte pohár kvasenej kapusty. V Taliansku zasa mnohí nad mojím zázrakom z kapusty, hríbov, a sliviek (všetky prísady made in Slovakia) ohŕňali nos, tí odvážnejší Taliani ochutnali s komentárom: „Super, to ťa tak prečistí zvnútra, však?“

Šalát je istota

Nevedia, čo je dobré, hovorí si Slovač. Na Slovensku sa celkovo radi o Vianociach vyjadrujeme, akoby patrili práve nám.

Upútavky na verejnoprávnej televízii jeden rok hlásali, že idú „slovenské Vianoce“, čo tiež nie je celkom jasná kategória. Opýtajte sa ekonomických migrantov z Košíc v Bratislave alebo v Trnave, či ich susedia – domorodci, oslavujú slovenské Vianoce tak, ako si to predstavujú práve oni.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Latka, ktorá sa nedá podliezť.


2 h
ZKH píše - týždenný newsletter Zuzany Kovačič Hanzelovej.

Súhrn týždňa Zuzany Kovačič Hanzelovej.


5 h
Výber šéfredaktorky - Beata Balogová

Generálny prokurátor nám odkazuje, že na podozreniach nezáleží.


18 h

Karikatúra denníka SME (Vico).


18 h
SkryťZatvoriť reklamu