Autorka je herečka a kabaretiérka
Ja som najvďačnejšia na svete, keď mi niekto niečo dobré navarí alebo upečie. Aj sa obyčajne pýtam na recepty, lebo ma to fascinuje. Pochutnať si na jedle je jedna z najpríjemnejších vecí.
Ale pravda je, že ak natrafím na človeka, ktorý to varenie alebo pečenie príliš prežíva a rozhovorí sa o tom na hodinu, hľadám únikový východ.
Všetko nechali, aby varili
Mám pocit, že momentálne je jedlo v móde. Poznám ženy, ktoré boli právničky, manažérky, ekonómky, a zrazu všetko zanechali, a začali variť alebo piecť. Väčšinou ich to chytilo počas materskej dovolenky, vtedy je na to čas.
Voľakedy bolo varenie seriózne remeslo, ľudia to študovali, hľadal sa dobrý kuchár, dobrá domáca pani, ktorá navarí pre rodinu, aby sa rodina mohla venovať iným veciam.
Vždy bolo dôležité postarať sa o obživu, musíme predsa jesť, aby sme mohli žiť. Dnes mnoho ľudí žije pre jedlo. Aby sa ním mohli pochváliť. Je to veľká spoločenská téma, kvalita jedla, recepty, súťaže v televízii, kuchárske knihy, reštaurácie, diéty, zdravie…
Variť môže každý. Čo môže?! Musí. Z povinnosti sa stáva hobby, z hobby vášeň, a postupne sa mnoho žien prekvalifikuje na kuchárky a pekárky. Venujú sa tomu profesionálne.
A celkom im to ide, lebo dobré jedlo je dnes populárne aj konzumovať, nielen vyrábať. A hlavne, ľudia sú ochotní zaň aj dosť veľa zaplatiť. Je to trendy.
Dobrý deň, som vegán
Vznikol aj takzvaný potravinový snobizmus. Podobá sa to na ten vinársky. Ľudia študujú, odkiaľ aké jedlo pochádza, ako sa vyrába, prečo je jedno lepšie ako druhé, prečo toľko stojí, kde ho treba kupovať. Už sú k dispozícii všetky koreniny sveta.