SME
Sobota, 26. november, 2022 | Meniny má Kornel

Musíme jesť, aby sme mohli žiť. Dnes mnoho ľudí žije pre jedlo

Všetci hovoria o jedle. O varení. O pečení. A teraz pred Vianocami ešte viac.

(Zdroj: SITA)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Autorka je herečka a kabaretiérka

Ja som najvďačnejšia na svete, keď mi niekto niečo dobré navarí alebo upečie. Aj sa obyčajne pýtam na recepty, lebo ma to fascinuje. Pochutnať si na jedle je jedna z najpríjemnejších vecí.

Ale pravda je, že ak natrafím na človeka, ktorý to varenie alebo pečenie príliš prežíva a rozhovorí sa o tom na hodinu, hľadám únikový východ.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetko nechali, aby varili

Mám pocit, že momentálne je jedlo v móde. Poznám ženy, ktoré boli právničky, manažérky, ekonómky, a zrazu všetko zanechali, a začali variť alebo piecť. Väčšinou ich to chytilo počas materskej dovolenky, vtedy je na to čas.

Voľakedy bolo varenie seriózne remeslo, ľudia to študovali, hľadal sa dobrý kuchár, dobrá domáca pani, ktorá navarí pre rodinu, aby sa rodina mohla venovať iným veciam.

Vždy bolo dôležité postarať sa o obživu, musíme predsa jesť, aby sme mohli žiť. Dnes mnoho ľudí žije pre jedlo. Aby sa ním mohli pochváliť. Je to veľká spoločenská téma, kvalita jedla, recepty, súťaže v televízii, kuchárske knihy, reštaurácie, diéty, zdravie…

Variť môže každý. Čo môže?! Musí. Z povinnosti sa stáva hobby, z hobby vášeň, a postupne sa mnoho žien prekvalifikuje na kuchárky a pekárky. Venujú sa tomu profesionálne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

A celkom im to ide, lebo dobré jedlo je dnes populárne aj konzumovať, nielen vyrábať. A hlavne, ľudia sú ochotní zaň aj dosť veľa zaplatiť. Je to trendy.

Dobrý deň, som vegán

Vznikol aj takzvaný potravinový snobizmus. Podobá sa to na ten vinársky. Ľudia študujú, odkiaľ aké jedlo pochádza, ako sa vyrába, prečo je jedno lepšie ako druhé, prečo toľko stojí, kde ho treba kupovať. Už sú k dispozícii všetky koreniny sveta.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Rozhlas a televízia Slovenska

Ad: Maďarič kritizuje RTVS, za jej zlú situáciu je pritom priamo zodpovedný


21 h

Niektoré lekcie sú nezaplatiteľné.


22 h

Nezaslúžite si zdravotníctvo, nevďačníci!


25. nov
ZKH píše - týždenný newsletter Zuzany Kovačič Hanzelovej.

Súhrn týždňa Zuzany Kovačič Hanzelovej.


25. nov
SkryťZatvoriť reklamu