SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
AUTORSKÁ STRANA LUCIA SIPOSOVÁ

Musíme jesť, aby sme mohli žiť. Dnes mnoho ľudí žije pre jedlo

Všetci hovoria o jedle. O varení. O pečení. A teraz pred Vianocami ešte viac.

(Zdroj: SITA)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Autorka je herečka a kabaretiérka

Ja som najvďačnejšia na svete, keď mi niekto niečo dobré navarí alebo upečie. Aj sa obyčajne pýtam na recepty, lebo ma to fascinuje. Pochutnať si na jedle je jedna z najpríjemnejších vecí.

Ale pravda je, že ak natrafím na človeka, ktorý to varenie alebo pečenie príliš prežíva a rozhovorí sa o tom na hodinu, hľadám únikový východ.

Všetko nechali, aby varili

Mám pocit, že momentálne je jedlo v móde. Poznám ženy, ktoré boli právničky, manažérky, ekonómky, a zrazu všetko zanechali, a začali variť alebo piecť. Väčšinou ich to chytilo počas materskej dovolenky, vtedy je na to čas.

Voľakedy bolo varenie seriózne remeslo, ľudia to študovali, hľadal sa dobrý kuchár, dobrá domáca pani, ktorá navarí pre rodinu, aby sa rodina mohla venovať iným veciam.

Vždy bolo dôležité postarať sa o obživu, musíme predsa jesť, aby sme mohli žiť. Dnes mnoho ľudí žije pre jedlo. Aby sa ním mohli pochváliť. Je to veľká spoločenská téma, kvalita jedla, recepty, súťaže v televízii, kuchárske knihy, reštaurácie, diéty, zdravie…

Variť môže každý. Čo môže?! Musí. Z povinnosti sa stáva hobby, z hobby vášeň, a postupne sa mnoho žien prekvalifikuje na kuchárky a pekárky. Venujú sa tomu profesionálne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

A celkom im to ide, lebo dobré jedlo je dnes populárne aj konzumovať, nielen vyrábať. A hlavne, ľudia sú ochotní zaň aj dosť veľa zaplatiť. Je to trendy.

Dobrý deň, som vegán

Vznikol aj takzvaný potravinový snobizmus. Podobá sa to na ten vinársky. Ľudia študujú, odkiaľ aké jedlo pochádza, ako sa vyrába, prečo je jedno lepšie ako druhé, prečo toľko stojí, kde ho treba kupovať. Už sú k dispozícii všetky koreniny sveta.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5NSJ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5NSJ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Píše Martin Kugla

Stále sa spoliehame na všeliek

Ako zachrániť Matovičov nápad.

Premiér Matovič s testom na Covid-19.

Vyrovnané hospodárenie (Sliacky)

Karikatúra Denníka Sme

Vyrovnané hospodárenie
Stĺpček Jakuba Fila

Najväčšie riziko dnešných dní - vystresovaný národ stratí dôveru v inštitúcie

Všetci rozumieme, že situácia je vážna.

Jakub Filo.
Komentár Petra Schutza

Druhé české poučenie

Vírus vôbec nerešpektuje predchádzajúce opatrenia.

Peter Schutz.