SME
Streda, 22. január, 2020 | Meniny má Zora
KNIHA TÝŽDŇA - FÓRUM

S plným bruchom k zániku

Otázka našej obživy nikam neodchádza ani v čase sýtosti.

Evan D. G. Fraser, Andrew Rimas, Impérium jídla, Kniha Zlín 2019

Jedlo je stále a intenzívne kultúrnym fenoménom. To si všimnú aj najväčší ignoranti. Stolovanie a jeho obsah je obľúbeným rituálom, prehliadkou fantázie a módnych trendov aj prejavom zásadnejších sklonov k zdravému, pestrému i harmonickému životu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nechýbajú vážne politické, ekonomické a sociálne presahy ľudskej potreby najesť sa. Napriek toľkým témam máme jednu veľkú výhodu. K nej sa hneď na začiatku priznávajú aj autori Impéria jedla.

Ani jeden z nich nikdy nehladoval a s vysokou pravdepodobnosťou to platí aj o väčšine čitateľov (a recenzentov).

Evan Fraser – akademik, „vážnejší“ z dvojice autorov – bol v detstve pod vplyvom škótsko-kanadskej kuchyne, jeho kolega z novinárskej brandže Andrew Rimas zase litovsko-americkej umocnenej prítomnosťou prababičky z Alsaska.

„Stravovanie nás spája s našou minulosťou, ale rovnakou mierou aj naše duše s našimi telami a tie so zemou.“ Stravu konzumujú všetky živé tvory, ale iba človek to dokáže spraviť úžasným spôsobom.

V otázke jedla sa radikálnym spôsobom vraciame k dávnym časom. Všetko podstatné zostalo: poľnohospodári musia vypestovať viac potravín ako sami zjedia, musia potraviny dopraviť k zákazníkom a vedieť jedlo skladovať.

Takto vznikali starobylé mestá a rovnako je zadefinovaná aj súčasná prosperita.

Čaj o piatej a mrazený hrášok

Impériom jedla sa po celý čas vinie jeden centrálny príbeh zo záveru 16. storočia. Kniha tak má aj svojho hlavného hrdinu.

Francesco Carletti patrí k prvým Európanom, ktorí opísali svoju obchodnú cestu okolo sveta. Jeho cestopis je unikátnym záznamom vzniku potravinovej ríše. Putovanie trvalo sedemnásť rokov. Carletti oboplával celú zemeguľu, zhromaždil a potom rýchlo stratil obrovský majetok.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C62HJ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M62HJ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Komentáre

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  4. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  5. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  6. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  7. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  8. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  9. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  10. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  1. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  2. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  3. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  4. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  5. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  6. Noerr advise NEI on acquisition of Kinex
  7. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  8. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  9. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  10. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 19 833
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 779
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 11 285
  4. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 952
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 174
  6. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 197
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 174
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 631
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 560
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 512

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém história, História

Hlavné správy zo Sme.sk

Kočnerovo sledovacie komando vyškolili za dva mesiace. Bol v ňom aj policajt

Mlynarčík, ktorý sa podieľal na sledovaní, dnes pracuje ako policajný vyšetrovateľ.

Miroslav Kriak počas hlavného pojednávania vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka.

Polícia zadržala po incidente v reštaurácii ministra Sólymosa

Podpredseda vlády mal byť pod vplyvom alkoholu.

Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos.
Stĺpček šéfredaktorky

Nebolo to paparazzovanie, ale zločinné sledovanie novinárov

Sú to metódy mafiánskeho sveta, o akom prináša svedectvo Threema.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Výkonný riaditeľ Amazonu Jeff Bezos.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček šéfredaktorky

Nebolo to paparazzovanie, ale zločinné sledovanie novinárov

Sú to metódy mafiánskeho sveta, o akom prináša svedectvo Threema.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Je to iba Kriak (Hej, ty! – Györe)

Karikatúra denníka SME (kreslí Hej, ty! – Györe).

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Prokurátormi chránený Trnka

Aktéri Lemikomu tunel našťastie nedokončili.

Peter Schutz.
Komentár Zuzany Kepplovej

Antifa protesty vraj len nafúknu kotlebovcov

Prečo majú protesty význam naozaj vždy.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.