Evan D. G. Fraser, Andrew Rimas, Impérium jídla, Kniha Zlín 2019
Jedlo je stále a intenzívne kultúrnym fenoménom. To si všimnú aj najväčší ignoranti. Stolovanie a jeho obsah je obľúbeným rituálom, prehliadkou fantázie a módnych trendov aj prejavom zásadnejších sklonov k zdravému, pestrému i harmonickému životu.
Nechýbajú vážne politické, ekonomické a sociálne presahy ľudskej potreby najesť sa. Napriek toľkým témam máme jednu veľkú výhodu. K nej sa hneď na začiatku priznávajú aj autori Impéria jedla.
Ani jeden z nich nikdy nehladoval a s vysokou pravdepodobnosťou to platí aj o väčšine čitateľov (a recenzentov).
Evan Fraser – akademik, „vážnejší“ z dvojice autorov – bol v detstve pod vplyvom škótsko-kanadskej kuchyne, jeho kolega z novinárskej brandže Andrew Rimas zase litovsko-americkej umocnenej prítomnosťou prababičky z Alsaska.
„Stravovanie nás spája s našou minulosťou, ale rovnakou mierou aj naše duše s našimi telami a tie so zemou.“ Stravu konzumujú všetky živé tvory, ale iba človek to dokáže spraviť úžasným spôsobom.
V otázke jedla sa radikálnym spôsobom vraciame k dávnym časom. Všetko podstatné zostalo: poľnohospodári musia vypestovať viac potravín ako sami zjedia, musia potraviny dopraviť k zákazníkom a vedieť jedlo skladovať.
Takto vznikali starobylé mestá a rovnako je zadefinovaná aj súčasná prosperita.
Čaj o piatej a mrazený hrášok
Impériom jedla sa po celý čas vinie jeden centrálny príbeh zo záveru 16. storočia. Kniha tak má aj svojho hlavného hrdinu.
Francesco Carletti patrí k prvým Európanom, ktorí opísali svoju obchodnú cestu okolo sveta. Jeho cestopis je unikátnym záznamom vzniku potravinovej ríše. Putovanie trvalo sedemnásť rokov. Carletti oboplával celú zemeguľu, zhromaždil a potom rýchlo stratil obrovský majetok.