Celkom potichu sa znovu otvorili fronty vojny o gastrolístky. Vláda si do programového vyhlásenia zapísala zámer, aby si zamestnanci mohli vybrať, či chcú od zamestnávateľa príspevok na gastrolístky, alebo hotovosť.
V minulosti s takýmto riešením nesúhlasili odbory a ministerstvo práce. Argumentovali obavami o zdravie zamestnancov.
Starostlivosť bola až dojímavá. Vyplývalo z nej, že zamestnanci sú stádom, ktorému treba vymerať lúku a povedať, kedy a čo má jesť. Pritom jeden z prieskumov priniesol výsledok, podľa ktorého až takmer 60 percent gastrolístkov končí v maloobchodných predajniach, teda nie v reštauráciách a bufetoch. Aj doteraz mali lístky vlastne iba funkciu peňazí.
Republiková únia zamestnávateľov snahu vlády podporila s tým, že stravovacie poukážky sú "umelý medzičlánok", ktorý nielen zvyšuje administratívnu záťaž zamestnávateľov, ale aj odčerpáva peniaze a tým hodnotu príspevku znižuje.