SME

Vieme, čo jeme?

Cudzinci to majú v ­na­­­­šich reštauráci­ách­ ťažké. Hoci jedálne lístky bývajú vytlačené minimálne v dvoch jazykových mutáciách – domácej a najčastejšie aj v anglickej a nemeckej, preklad slovenských dobrôt do cudzieho kuchárskeho jazyka je zrejme málo

zrozumiteľný.

Často totiž vídam situácie, keď cudzinec žiada čašníka, aby mu bližšie vysvetlil, čo to vlastne bude konzumovať, keď si objedná, povedzme, „cmundu“. Po čašníkovom vysvetľovaní si cudzinec vyžiada ešte čas na rozmyslenie, počas ktorého zvedavo sleduje obsah tanierov, ktoré iní čašníci roznášajú k iným stolom. Nakoniec si vyberie jedlo, prstom ukazujúc na tanier konzumenta pri vedľajšom stole. Je to iste vzrušujúce, veď je v neznámej krajine, ktorej jazyk ani kuchynské špeciality nepozná.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ani našinec to však v našej reštaurácii nemá ľahké. Najmä v luxusnej s medzinárodnou kuchyňou. Súčasťou luxusu je totiž „prešpikovať“ – ako ináč, veď sme v kuchyni – slovenské výklady exkluzívnych názvov jedál „exotickými“ slovami. Ony vlastne ani nie sú exotické. Sú to väčšinou doslovné prepisy cudzojazyčných názvov rozmanitých prísad, omáčok, olejov. Pôsobia tak iba vďaka svojmu umiestneniu uprostred slovenčiny.

Napríklad čo poviete na Ustricové vichyssoise? Je to „chladená zemiakovo-pórová polievka s čerstvou ustricou, chlebovými croutons a chrumkavými toastami“. To „croutons“ nie je nič iné, iba krutóny, teda opečené drobné kúsky chleba. Alebo máte chuť na „listové šaláty so cherry paradajkami a acetom balsamicom“, teda octom z hroznového muštu, ako tvrdí slovník? Potom aký je rozdiel medzi balzamikovým octom a „hrozienkovým vinaigrette“, ktorý zostavovateľ jedálneho lístka avizuje pri inom jedle o dva riadky nižšie. „Vinaigrette“ je po francúzsky ocot, ak je hrozienkový, bude to buď už známe „aceto balsamico“, alebo azda iná kyslá zálievka so sušenými hrozienkami?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C2TK7 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Komentáre

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 292
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 346
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 684
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 589
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 3 085
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 1 965
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 789
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 593
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kreslí Mikuláš Sliacky.


2
Nataša Holinová

Súdy môžu očakávať ďalšie útoky vládnej moci.


8
Jakub Filo

Zoberme si na pomoc paradox tolerancie.


12
Peter Tkačenko.

Prezident môže ukázať, že mu aspoň na niečom záleží.


3
  1. Juraj Ondruška: Rozhovor pre TV Bratislava Staré letisko Vajnory opäť v ohrození: Vajnoráci povedali NIE – budú ich znova ignorovať?
  2. Jozef Pivarník: Oslobodenie Európy: Spojenci verzus Sovieti – mýtus a realita
  3. Marek Mačuha: Prečo sa Fico ide opäť klaňať Putinovi
  4. Ján Šeďo: "Milostpane, tak nám zatvorili arcivévodu Bombica"!
  5. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku
  6. Martina Paulenová: Pravidlá sú na to, aby sa porušovali
  7. Milan Srnka: Minister zimného spánku Huliak nám ukázal, ako nemiešať politiku s hokejom
  8. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 266
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 016
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 18 855
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 354
  5. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 9 315
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 456
  7. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 789
  8. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 5 497
  1. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  2. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  4. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  5. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  6. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  7. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  8. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke
SkryťZatvoriť reklamu