SME

Varený, pečený alebo smažený jazyk

Kerekesov film vracia do obehu známe idey, ktoré sme trochu vytesnili. Aj to môže byť úlohou umenia. Poukazuje na iracionalitu našich súdov vyjadrovaných práve prostredníctvom jazyka.

K známym príbehom zo života bájkara Ezopa patrí ten, keď hosťom filozofa Xantosa podával po dva večery jazyk v troch chodoch - varený, pečený a smažený. Raz ako najlepšie mäso, druhý raz ako najhoršie mäso. Napriek tomu, že Xantosovi hostia nevládali stráviť jazyk podávaný na toľko spôsobov, filozof nemohol otroka potrestať. Proti jeho argumentom bol bezmocný. „Jazyk je základom filozofie a výchovy. Bez jazyka nemôže človek nič zobrať ani dačo dať, ani zameniť. Pomocou jazyka stavajú sa mestá, uznášajú zákony, šíri sa učenie. Bez jazyka sa celý náš život rozpadáva. Ktoré mäso je krajšie a lepšie od jazyka?" Pri druhej voľbe sa Ezop bránil takto: „Jazykom dochádza k nepriateľstvu, hádkam, závisti, žiarlivosti, nenávisti, boju a vojne. Najhorší na svete je jazyk."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

O odkaze tohto príbehu som bola nútená rozmýšľať po nedávnej premiére dokumentárneho filmu Petra Kerekesa Ako sa varia dejiny. Aj tam sa varilo, pieklo, smažilo a aj tam okrem iných súvislostí aj v dotyku s témou jazyka. Európski vojnoví kuchári hovoria o svojich vojnových hrdinstvách a prehrách. Jedna výpoveď svojou iracionalitou odzbrojí.

Chorvátsky kuchár hovorí: „V roku 1980 som bol v bývalej Juhoslovanskej národnej armáde a dostal som ponuku, aby som sa stal inštruktorom varenia v Titových kasárňach v Ľubľane. Odmietol som to. Lebo som nechcel zaúčať vojakov, ktorí neboli moji. Tí, čo neboli moji, teda... Srbi. Tu je kniha, podľa ktorej sme chystali jedlá - Recepty na prípravu jedál v Juhoslovanskej národnej armáde. Všetko bolo napísané po srbsky, a to nie je môj jazyk. Môj jazyk je chorvátčina. Konkrétne sa tu písalo: 'restovaná džigerica', zatiaľ čo my tomu hovoríme 'dinstana jetrica', povedzme, 'borania na ulju', zatiaľ čo my to voláme 'mahune' alebo 'dinstane mahune' a nie 'boranie'. To sú názvy jedál, ktoré sme tak v Chorvátsku nenazývali."

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C2XBS na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Komentáre

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 9 975
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 714
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 101
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 226
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 4 009
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 631
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 613
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 154
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Indivíduí s takými charakteristikami tam musí mať plný úrad.


15
Peter Schutz

Ako ďaleko si trúfne zájsť?


55

Kreslí Mikuláš Sliacky.


1
Robert Fico a Vladimir Putin v Kremli.

Robert Fico si položil správnu otázku a odpovedal si po svojom.


18
  1. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  2. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  3. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  7. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  8. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 070
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 12 761
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 168
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 812
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 787
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 840
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 947
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 409
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
SkryťZatvoriť reklamu