SME

Masahikovými očami: Grilmajster

Keď ma niekam pozvú na opekačku, vždy si obzerám tamojší záhradný gril a prístrešok so sedením, ktoré sú na Slovensku pri rodinných domoch samozrejmosťou. Vždy sa pýtam, ako a čo robia, no často namiesto odpovede dostávam otázku: Japonci grilovačku nepozn

Je tu sezóna záhradných slávností a grilovačiek. Keď ma niekam pozvú na takúto opekačku, vždy si obzerám tamojší záhradný gril a prístrešok so sedením, ktoré sú na Slovensku pri rodinných domoch samozrejmosťou. Niektorí domáci si ich postavili sami. Zabávajú sa s priateľmi, grilujú pri tom dobroty na originálnom grile a v originálnom prístrešku – Slováci sú skvelí grilmajstri! Vždy sa pýtam, ako a čo robia, no často namiesto odpovede dostávam otázku: Japonci grilovačku nepoznajú?

Naopak – v Japonsku máme grilovačku radi. Niektorí ľudia si prinesú do prírody malý prenosný gril, ingrediencie, príjemné sú aj opekačky na pláži. Ale to všetko väčšinou obľubujú fanúšikovia kempovania. Bežne považujú Japonci prípravy na grilovanie za komplikované. Prečo negrilujeme v záhrade? Jednoducho preto, že naše záhrady nie sú na grilovanie dosť veľké. A okrem toho máme veľa veterných dní.

Ale čo je v Japonsku naozaj populárne, to je grilovanie v interiéri. V starých časoch bolo v domoch v strede izby do podlahy zapustené ohnisko v tvare štvorca, volá sa to irori. Ľudia sedeli na zemi okolo ohniska, zo stropu visel kotlík a v ňom sa varila polievka. Okrem toho sme mäso, zeleninu a ryby nastokli na kovový ražeň a zapichli sme ho do tlejúcich uhlíkov okolo kotlíka. Takto vo zvislej polohe sa jedlo ugrilovalo. Sediac na zemi ľudia jedli a bolo im zároveň príjemne teplo. Irori dnes už v moderných domoch nenájdete, stále však existujú reštaurácie na tento spôsob, hotelové izby v tradičných japonských hoteloch, prípadne domy na vidieku.

Ale máme aj iný spôsob grilovania – vo veľkej keramickej nádobe, ktorú voláme šičirin (vyzerá ako väčší kotlík). Rozpálime v nej drevené uhlie, na nádobu položíme kovový rošt a grilujeme. Ale zaneprázdnení mestskí ľudia nemajú na rozkladanie ohňa čas, preto najčastejšie používajú pre rýchlu a jednoduchú bytovú slávnosť pri stole elektrický hrniec na elektrický gril. Grilovanie jedla na železnej platni priamo pri stole voláme teppan-yaki a myslím si, že hlavne Američania veľmi dobre poznajú tento štýl ako jeden z tradičných spôsobov prípravy jedla v japonskej kuchyni.

Istá japonská rodina totiž úspešne prevádzkuje v Amerike reťazec reštaurácií, kde okrem dobrého jedla ponúkajú aj zábavu – kuchár predvádza žonglérske kúsky s kuchynským náradím, hostia obdivujú superrýchle krájanie zeleniny a smejú sa na servírovaní grilovaného mäsa, ktoré letí vzduchom z kuchárovej naberačky rovno do tanierov okolo grilu sediacich hostí. Bol som v známej teppan-yaki reštaurácii v Las Vegas, ale kuchár svoju šou predvádzal iba Američanom. Mne a mojim priateľom nie. Japonci totiž v teppan-yaki reštauráciách takúto zábavu neočakávajú, a kuchár to dobre vie. Je to vymyslené pre Američanov, ktorí šou, naopak, očakávajú aj v Japonsku. A my im ju doprajeme.

Je teda veľa možností, ako grilovať na japonský spôsob. Aj ja tento rok konečne zriadim japonský gril, ale vonku, v našej záhrade. Pozveme priateľov a budeme jesť, piť (saké alebo šóču) a ja budem hlavný grilmajster.

Masahiko

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C2Y9Z na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Komentáre

Komerčné články

  1. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  2. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku aj bez spoluúčasti
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  5. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  6. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  7. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Doma v záhrade je najčítanejší mesačník na Slovensku
  2. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  5. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  6. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku
  7. Príbeh firmy, ktorá si získala celé Slovensko
  8. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 17 489
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 6 590
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 703
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 605
  5. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 594
  6. Plátené tašky a opakované použitie 4 188
  7. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone 2 203
  8. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol 1 934
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kreslí Mikuláš Sliacky.


6
Dym po explózii v meste Chan Junis na juhu Pásma Gazy.

Patrím medzi iniciátorov petície Slovensko si musí ctiť medzinárodné právo.


47
Ilustračné foto.

Sme slušní a nerobíme nechutné veci.


5
Ilustračné foto.

Naša rozdrobenosť je v európskom priestore pomerne unikátna.


Dušan Sloboda 7
  1. Tadeáš Ďurica: Kto je reálnou protiváhou Ficovej vlády?
  2. Daniel Rabina: Národná identita ako z Wishu
  3. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: pamätník a múzeum SNP v Banskej Bystrici
  4. Michael Achberger: „Len káva a cigarety“: Dnešné dievčatá kopírujú nebezpečný trend z TikToku.
  5. František Kukura: Náboženstvo ako politický nástroj: Od slovenského holokaustu k súčasnému dogmatizmu
  6. Július Alexy: Volebné výlety
  7. Jakub Cipko: Je lepšie zomrieť ako byť sám sebou?
  8. Miroslav Ferkl: Titanic smeroval na Západ
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 101 461
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 26 115
  3. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 20 566
  4. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 430
  5. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 359
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 10 815
  7. Michaela Witters: Učiteľka postrkala škôlkarov rad radom do hlbokého bazéna a zažili traumu z topenia. 7 282
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 7 220
  1. Marian Nanias: Áno, jadrové palivo nie sú fazuľky….
  2. Věra Tepličková: Kňazi pri pôrode?
  3. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  4. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  5. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  6. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  7. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  8. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
SkryťZatvoriť reklamu