Je tu sezóna záhradných slávností a grilovačiek. Keď ma niekam pozvú na takúto opekačku, vždy si obzerám tamojší záhradný gril a prístrešok so sedením, ktoré sú na Slovensku pri rodinných domoch samozrejmosťou. Niektorí domáci si ich postavili sami. Zabávajú sa s priateľmi, grilujú pri tom dobroty na originálnom grile a v originálnom prístrešku – Slováci sú skvelí grilmajstri! Vždy sa pýtam, ako a čo robia, no často namiesto odpovede dostávam otázku: Japonci grilovačku nepoznajú?
Naopak – v Japonsku máme grilovačku radi. Niektorí ľudia si prinesú do prírody malý prenosný gril, ingrediencie, príjemné sú aj opekačky na pláži. Ale to všetko väčšinou obľubujú fanúšikovia kempovania. Bežne považujú Japonci prípravy na grilovanie za komplikované. Prečo negrilujeme v záhrade? Jednoducho preto, že naše záhrady nie sú na grilovanie dosť veľké. A okrem toho máme veľa veterných dní.
Ale čo je v Japonsku naozaj populárne, to je grilovanie v interiéri. V starých časoch bolo v domoch v strede izby do podlahy zapustené ohnisko v tvare štvorca, volá sa to irori. Ľudia sedeli na zemi okolo ohniska, zo stropu visel kotlík a v ňom sa varila polievka. Okrem toho sme mäso, zeleninu a ryby nastokli na kovový ražeň a zapichli sme ho do tlejúcich uhlíkov okolo kotlíka. Takto vo zvislej polohe sa jedlo ugrilovalo. Sediac na zemi ľudia jedli a bolo im zároveň príjemne teplo. Irori dnes už v moderných domoch nenájdete, stále však existujú reštaurácie na tento spôsob, hotelové izby v tradičných japonských hoteloch, prípadne domy na vidieku.
Ale máme aj iný spôsob grilovania – vo veľkej keramickej nádobe, ktorú voláme šičirin (vyzerá ako väčší kotlík). Rozpálime v nej drevené uhlie, na nádobu položíme kovový rošt a grilujeme. Ale zaneprázdnení mestskí ľudia nemajú na rozkladanie ohňa čas, preto najčastejšie používajú pre rýchlu a jednoduchú bytovú slávnosť pri stole elektrický hrniec na elektrický gril. Grilovanie jedla na železnej platni priamo pri stole voláme teppan-yaki a myslím si, že hlavne Američania veľmi dobre poznajú tento štýl ako jeden z tradičných spôsobov prípravy jedla v japonskej kuchyni.
Istá japonská rodina totiž úspešne prevádzkuje v Amerike reťazec reštaurácií, kde okrem dobrého jedla ponúkajú aj zábavu – kuchár predvádza žonglérske kúsky s kuchynským náradím, hostia obdivujú superrýchle krájanie zeleniny a smejú sa na servírovaní grilovaného mäsa, ktoré letí vzduchom z kuchárovej naberačky rovno do tanierov okolo grilu sediacich hostí. Bol som v známej teppan-yaki reštaurácii v Las Vegas, ale kuchár svoju šou predvádzal iba Američanom. Mne a mojim priateľom nie. Japonci totiž v teppan-yaki reštauráciách takúto zábavu neočakávajú, a kuchár to dobre vie. Je to vymyslené pre Američanov, ktorí šou, naopak, očakávajú aj v Japonsku. A my im ju doprajeme.
Je teda veľa možností, ako grilovať na japonský spôsob. Aj ja tento rok konečne zriadim japonský gril, ale vonku, v našej záhrade. Pozveme priateľov a budeme jesť, piť (saké alebo šóču) a ja budem hlavný grilmajster.
Masahiko