SME

Masahikovými očami: Grilmajster

Keď ma niekam pozvú na opekačku, vždy si obzerám tamojší záhradný gril a prístrešok so sedením, ktoré sú na Slovensku pri rodinných domoch samozrejmosťou. Vždy sa pýtam, ako a čo robia, no často namiesto odpovede dostávam otázku: Japonci grilovačku nepozn

Je tu sezóna záhradných slávností a grilovačiek. Keď ma niekam pozvú na takúto opekačku, vždy si obzerám tamojší záhradný gril a prístrešok so sedením, ktoré sú na Slovensku pri rodinných domoch samozrejmosťou. Niektorí domáci si ich postavili sami. Zabávajú sa s priateľmi, grilujú pri tom dobroty na originálnom grile a v originálnom prístrešku – Slováci sú skvelí grilmajstri! Vždy sa pýtam, ako a čo robia, no často namiesto odpovede dostávam otázku: Japonci grilovačku nepoznajú?

Naopak – v Japonsku máme grilovačku radi. Niektorí ľudia si prinesú do prírody malý prenosný gril, ingrediencie, príjemné sú aj opekačky na pláži. Ale to všetko väčšinou obľubujú fanúšikovia kempovania. Bežne považujú Japonci prípravy na grilovanie za komplikované. Prečo negrilujeme v záhrade? Jednoducho preto, že naše záhrady nie sú na grilovanie dosť veľké. A okrem toho máme veľa veterných dní.

Ale čo je v Japonsku naozaj populárne, to je grilovanie v interiéri. V starých časoch bolo v domoch v strede izby do podlahy zapustené ohnisko v tvare štvorca, volá sa to irori. Ľudia sedeli na zemi okolo ohniska, zo stropu visel kotlík a v ňom sa varila polievka. Okrem toho sme mäso, zeleninu a ryby nastokli na kovový ražeň a zapichli sme ho do tlejúcich uhlíkov okolo kotlíka. Takto vo zvislej polohe sa jedlo ugrilovalo. Sediac na zemi ľudia jedli a bolo im zároveň príjemne teplo. Irori dnes už v moderných domoch nenájdete, stále však existujú reštaurácie na tento spôsob, hotelové izby v tradičných japonských hoteloch, prípadne domy na vidieku.

Ale máme aj iný spôsob grilovania – vo veľkej keramickej nádobe, ktorú voláme šičirin (vyzerá ako väčší kotlík). Rozpálime v nej drevené uhlie, na nádobu položíme kovový rošt a grilujeme. Ale zaneprázdnení mestskí ľudia nemajú na rozkladanie ohňa čas, preto najčastejšie používajú pre rýchlu a jednoduchú bytovú slávnosť pri stole elektrický hrniec na elektrický gril. Grilovanie jedla na železnej platni priamo pri stole voláme teppan-yaki a myslím si, že hlavne Američania veľmi dobre poznajú tento štýl ako jeden z tradičných spôsobov prípravy jedla v japonskej kuchyni.

Istá japonská rodina totiž úspešne prevádzkuje v Amerike reťazec reštaurácií, kde okrem dobrého jedla ponúkajú aj zábavu – kuchár predvádza žonglérske kúsky s kuchynským náradím, hostia obdivujú superrýchle krájanie zeleniny a smejú sa na servírovaní grilovaného mäsa, ktoré letí vzduchom z kuchárovej naberačky rovno do tanierov okolo grilu sediacich hostí. Bol som v známej teppan-yaki reštaurácii v Las Vegas, ale kuchár svoju šou predvádzal iba Američanom. Mne a mojim priateľom nie. Japonci totiž v teppan-yaki reštauráciách takúto zábavu neočakávajú, a kuchár to dobre vie. Je to vymyslené pre Američanov, ktorí šou, naopak, očakávajú aj v Japonsku. A my im ju doprajeme.

Je teda veľa možností, ako grilovať na japonský spôsob. Aj ja tento rok konečne zriadim japonský gril, ale vonku, v našej záhrade. Pozveme priateľov a budeme jesť, piť (saké alebo šóču) a ja budem hlavný grilmajster.

Masahiko

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C2Y9Z na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Komentáre

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  2. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  3. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  4. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  5. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 256
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 10 614
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 236
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 305
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 334
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 929
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 148
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 030
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  2. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  3. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  4. Martin Škopec Antal: Slovenská opozičná politika: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa..."
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Juraj Tušš: Multipolárny svet a nový volebný systém.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 502
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 148
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 67 400
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 222
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 555
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 691
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 297
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 811
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťZatvoriť reklamu