SME

Masahikovými očami: Grilmajster

Keď ma niekam pozvú na opekačku, vždy si obzerám tamojší záhradný gril a prístrešok so sedením, ktoré sú na Slovensku pri rodinných domoch samozrejmosťou. Vždy sa pýtam, ako a čo robia, no často namiesto odpovede dostávam otázku: Japonci grilovačku nepozn

Je tu sezóna záhradných slávností a grilovačiek. Keď ma niekam pozvú na takúto opekačku, vždy si obzerám tamojší záhradný gril a prístrešok so sedením, ktoré sú na Slovensku pri rodinných domoch samozrejmosťou. Niektorí domáci si ich postavili sami. Zabávajú sa s priateľmi, grilujú pri tom dobroty na originálnom grile a v originálnom prístrešku – Slováci sú skvelí grilmajstri! Vždy sa pýtam, ako a čo robia, no často namiesto odpovede dostávam otázku: Japonci grilovačku nepoznajú?

Naopak – v Japonsku máme grilovačku radi. Niektorí ľudia si prinesú do prírody malý prenosný gril, ingrediencie, príjemné sú aj opekačky na pláži. Ale to všetko väčšinou obľubujú fanúšikovia kempovania. Bežne považujú Japonci prípravy na grilovanie za komplikované. Prečo negrilujeme v záhrade? Jednoducho preto, že naše záhrady nie sú na grilovanie dosť veľké. A okrem toho máme veľa veterných dní.

Ale čo je v Japonsku naozaj populárne, to je grilovanie v interiéri. V starých časoch bolo v domoch v strede izby do podlahy zapustené ohnisko v tvare štvorca, volá sa to irori. Ľudia sedeli na zemi okolo ohniska, zo stropu visel kotlík a v ňom sa varila polievka. Okrem toho sme mäso, zeleninu a ryby nastokli na kovový ražeň a zapichli sme ho do tlejúcich uhlíkov okolo kotlíka. Takto vo zvislej polohe sa jedlo ugrilovalo. Sediac na zemi ľudia jedli a bolo im zároveň príjemne teplo. Irori dnes už v moderných domoch nenájdete, stále však existujú reštaurácie na tento spôsob, hotelové izby v tradičných japonských hoteloch, prípadne domy na vidieku.

Ale máme aj iný spôsob grilovania – vo veľkej keramickej nádobe, ktorú voláme šičirin (vyzerá ako väčší kotlík). Rozpálime v nej drevené uhlie, na nádobu položíme kovový rošt a grilujeme. Ale zaneprázdnení mestskí ľudia nemajú na rozkladanie ohňa čas, preto najčastejšie používajú pre rýchlu a jednoduchú bytovú slávnosť pri stole elektrický hrniec na elektrický gril. Grilovanie jedla na železnej platni priamo pri stole voláme teppan-yaki a myslím si, že hlavne Američania veľmi dobre poznajú tento štýl ako jeden z tradičných spôsobov prípravy jedla v japonskej kuchyni.

Istá japonská rodina totiž úspešne prevádzkuje v Amerike reťazec reštaurácií, kde okrem dobrého jedla ponúkajú aj zábavu – kuchár predvádza žonglérske kúsky s kuchynským náradím, hostia obdivujú superrýchle krájanie zeleniny a smejú sa na servírovaní grilovaného mäsa, ktoré letí vzduchom z kuchárovej naberačky rovno do tanierov okolo grilu sediacich hostí. Bol som v známej teppan-yaki reštaurácii v Las Vegas, ale kuchár svoju šou predvádzal iba Američanom. Mne a mojim priateľom nie. Japonci totiž v teppan-yaki reštauráciách takúto zábavu neočakávajú, a kuchár to dobre vie. Je to vymyslené pre Američanov, ktorí šou, naopak, očakávajú aj v Japonsku. A my im ju doprajeme.

Je teda veľa možností, ako grilovať na japonský spôsob. Aj ja tento rok konečne zriadim japonský gril, ale vonku, v našej záhrade. Pozveme priateľov a budeme jesť, piť (saké alebo šóču) a ja budem hlavný grilmajster.

Masahiko

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C2Y9Z na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Komentáre

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  4. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 894
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 391
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 972
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 810
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 306
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 691
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 519
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 299
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kreslí Mikuláš Sliacky.


4
Peter Schutz

Podpora Ukrajiny má najvyšší potenciál držať pokope elektorát demokratických strán.


15
Premiér Robert Fico na podujatí Smeru v Handlovej.

Robert Fico sa možno chystá na predčasné voľby, ale to nás nemá prečo zaujímať.


31
Mariana Čengel-Solčanská. (Zdroj: ARCHÍV M.Č.S.)

Od nakrúcania Fričovho Jánošíka uplynulo práve deväťdesiat rokov.


6
SkryťZatvoriť reklamu