SME

Masahikovými očami: Grilmajster

Keď ma niekam pozvú na opekačku, vždy si obzerám tamojší záhradný gril a prístrešok so sedením, ktoré sú na Slovensku pri rodinných domoch samozrejmosťou. Vždy sa pýtam, ako a čo robia, no často namiesto odpovede dostávam otázku: Japonci grilovačku nepozn

Je tu sezóna záhradných slávností a grilovačiek. Keď ma niekam pozvú na takúto opekačku, vždy si obzerám tamojší záhradný gril a prístrešok so sedením, ktoré sú na Slovensku pri rodinných domoch samozrejmosťou. Niektorí domáci si ich postavili sami. Zabávajú sa s priateľmi, grilujú pri tom dobroty na originálnom grile a v originálnom prístrešku – Slováci sú skvelí grilmajstri! Vždy sa pýtam, ako a čo robia, no často namiesto odpovede dostávam otázku: Japonci grilovačku nepoznajú?

Naopak – v Japonsku máme grilovačku radi. Niektorí ľudia si prinesú do prírody malý prenosný gril, ingrediencie, príjemné sú aj opekačky na pláži. Ale to všetko väčšinou obľubujú fanúšikovia kempovania. Bežne považujú Japonci prípravy na grilovanie za komplikované. Prečo negrilujeme v záhrade? Jednoducho preto, že naše záhrady nie sú na grilovanie dosť veľké. A okrem toho máme veľa veterných dní.

Ale čo je v Japonsku naozaj populárne, to je grilovanie v interiéri. V starých časoch bolo v domoch v strede izby do podlahy zapustené ohnisko v tvare štvorca, volá sa to irori. Ľudia sedeli na zemi okolo ohniska, zo stropu visel kotlík a v ňom sa varila polievka. Okrem toho sme mäso, zeleninu a ryby nastokli na kovový ražeň a zapichli sme ho do tlejúcich uhlíkov okolo kotlíka. Takto vo zvislej polohe sa jedlo ugrilovalo. Sediac na zemi ľudia jedli a bolo im zároveň príjemne teplo. Irori dnes už v moderných domoch nenájdete, stále však existujú reštaurácie na tento spôsob, hotelové izby v tradičných japonských hoteloch, prípadne domy na vidieku.

Ale máme aj iný spôsob grilovania – vo veľkej keramickej nádobe, ktorú voláme šičirin (vyzerá ako väčší kotlík). Rozpálime v nej drevené uhlie, na nádobu položíme kovový rošt a grilujeme. Ale zaneprázdnení mestskí ľudia nemajú na rozkladanie ohňa čas, preto najčastejšie používajú pre rýchlu a jednoduchú bytovú slávnosť pri stole elektrický hrniec na elektrický gril. Grilovanie jedla na železnej platni priamo pri stole voláme teppan-yaki a myslím si, že hlavne Američania veľmi dobre poznajú tento štýl ako jeden z tradičných spôsobov prípravy jedla v japonskej kuchyni.

Istá japonská rodina totiž úspešne prevádzkuje v Amerike reťazec reštaurácií, kde okrem dobrého jedla ponúkajú aj zábavu – kuchár predvádza žonglérske kúsky s kuchynským náradím, hostia obdivujú superrýchle krájanie zeleniny a smejú sa na servírovaní grilovaného mäsa, ktoré letí vzduchom z kuchárovej naberačky rovno do tanierov okolo grilu sediacich hostí. Bol som v známej teppan-yaki reštaurácii v Las Vegas, ale kuchár svoju šou predvádzal iba Američanom. Mne a mojim priateľom nie. Japonci totiž v teppan-yaki reštauráciách takúto zábavu neočakávajú, a kuchár to dobre vie. Je to vymyslené pre Američanov, ktorí šou, naopak, očakávajú aj v Japonsku. A my im ju doprajeme.

Je teda veľa možností, ako grilovať na japonský spôsob. Aj ja tento rok konečne zriadim japonský gril, ale vonku, v našej záhrade. Pozveme priateľov a budeme jesť, piť (saké alebo šóču) a ja budem hlavný grilmajster.

Masahiko

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C2Y9Z na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Komentáre

Komerčné články

  1. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  2. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  2. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  3. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  4. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  7. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  8. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 397
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 864
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 221
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 637
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 307
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 064
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 714
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 1 441
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Viktor Pamula: Štadión ? Áno. Chodníky ? Tak skoro asi nie.
  2. Dušan Piršel: Učme ľudí pracovať s vlastnými emóciami
  3. Pavol Dančanin: Titul Hypotéza zjednotenia: výber z tvorby – druhé vydanie, anotácia
  4. Aleksander Prętnicki: Cena kompromisu - Bratislavský expres
  5. Ivan Drozdy: Rožňava napreduje: Nové nabíjacie stanice pre elektromobily už vo výstavbe
  6. Ján Valchár: Malý literárny traktát o prekliatom Donbase
  7. Jolana Čuláková: Medvedev ako "ne/bezpečný" aktivista a Hašek ako "ne/slávny" hokejový vzor
  8. Marianna Guzmanová: AI - dobrý sluha, ale zlý pán
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 005
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 23 900
  3. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 13 169
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 239
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 290
  6. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 685
  7. Ivan Mlynár: Očistec 4 503
  8. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy) 4 196
  1. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  2. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  3. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  4. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  5. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  6. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke
  7. Post Bellum SK: Mlčanie po výbuchu: Komunistická propaganda a Černobyľ
  8. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy)
SkryťZatvoriť reklamu