Prečo je v Japonsku hlasné sŕkanie polievky počas slávnostného obeda vyžadované a na Slovensku naopak považované za nevhodné?
Pre krátkosť času sa uspokojme s vysvetlením, že keďže príjemnosť alebo nepríjemnosť daného zvuku v nás nie je nijako geneticky zakódovaná, odlišné kultúry postupne jednoducho dospeli k odlišným dohodám na tom, čo bude považované za slušné a čo za neslušné.
Podobným spôsobom sme sa dopracovali aj k dohode, aký je v kancelárii štandard pozdravu a kde patrí na stole dezertná vidlička, ale vždy to nejaký čas trvalo.
To vysvetľuje, prečo sa oveľa častejšie rozčuľujeme nad tým, ako v našom okolí niekto používa telefón, ako nad tým, ako ľudia okolo nás jedia alebo zdravia – pri nových technológiách sa jednoducho spoločenská dohoda ešte nestihla vytvoriť.