sku som takéto zlé leto nezažil.
Bývam necelých štyridsať kilometrov od Bratislavy. Keď idem domov z mesta za horúcich letných dní, už v Stupave mám chuť na niečo chladené. Potrebujem sa osviežiť, a tak sa často zastavím vo vynikajúcej miestnej zmrzlinárni, kde si dám v polovici cesty domov tri kopčeky mojej obľúbenej zmrzliny.
Nasledujúca informácia nie je veľmi podstatná, ale moje obľúbené sú banánová, citrónová a vanilková. Nemám rád sladké zmrzliny, ako sú čokoládová alebo takzvaná cookies. Prečo mi chutí vanilková? To je podľa mňa základná zmrzlina.
Keď je tá v zmrzlinárni dobrá, všetky sú v tom obchode fajn. To je však iba moja teória a možno je to hlúposť. V každom prípade som sa v tomto chladnom lete zastavil v Stupave podstatne zriedkavejšie ako po iné roky.
Na Slovensku sa považuje za zmrzlinu najvyššej kvality jadranská. Myslím si to, lebo je veľmi obľúbená. Neviem, prečo vedia ľudia od Jadranského mora robiť takú dobrú zmrzlinu. Možno preto, že je to blízko Talianska, ktoré má dlhú históriu mrazených dezertov a gelato. Japonci považujú za dobrú zmrzlinu práve taliansku.
Pravdu povediac, nemám so zmrzlinou veľmi bohaté skúsenosti. Len nedávno som objavil pre mňa nový druh. Možno so mnou nebudete súhlasiť, ale veľmi mi chutí takzvaná ruská zmrzlina. Zakaždým, keď idem nakupovať do potravín, nazriem do mraziaceho boxu a kúpim si niekoľko kusov zmrzliny zabalenej v lacnom papieri, no s vynikajúcou chuťou a oblátkou.