"Každodenné jedlo je najlepší liek." Toto je filozofia, s ktorou si Japonci vychutnávajú každý chod. Keď zapneme televízor, môžeme si vybrať z množstva programov o jedle.
Od jesene som mal akýsi rozladený žalúdok. Viem, že sa pokazil po tom, ako som užíval antibiotiká, lebo som mal vysoké horúčky po vytrhnutí zubu múdrosti. Ľudský organizmus je osídlený dobrými aj zlými baktériami. Antibiotiká na zlikvidovanie tých zlých, zabili v mojom zažívacom trakte aj tie dobré.
Cítil som sa hrozne, bolo to veľmi nepríjemné, potreboval som byť sám, aby som svojím stavom neobťažoval okolie. Myslím, že ľudia, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu, poznajú podobné stavy. Kúpil som si probiotiká, ktoré mi pomohli, ale môj problém úplne nevyriešili.
Teraz som už tretí týždeň v Japonsku a môj žalúdok sa tu perfektne zregeneroval. Čo som urobil? Jedol som iba to, čo jedla a uvarila moja mama. Mama zriedka jedáva chlieb a cestoviny. Vôbec nepije víno, nepoužíva ho ani na varenie. Namiesto cestovín a chleba jedáva ryžu, varí z čerstvých darov mora (ryby, mušle, krevety – dusené alebo aj pečené a vysmažené) a často používa morské riasy ako wakame, hijiki a ďalšie. No a veľa dusenej zeleniny. Má rada aj jogurt s medom. A po každom jedle pije zelený čaj. Ja som si občas uvaril namiesto bielej ryže hnedú, ale tú mama nemá rada.
"Každodenné jedlo je najlepší liek." Toto je filozofia, s ktorou si Japonci vychutnávajú každý chod. Keď zapneme televízor, môžeme si vybrať z množstva programov o jedle, ktoré prinášajú informácie o potravinách prospešných pre zdravie ľudského organizmu.
Lekári a vedci sa rozprávajú o týchto veciach s celebritami. Takýmto spôsobom získavajú Japonci, najmä starší ľudia ako moja mama, ktorí trávia veľa času sledovaním televízie, množstvo informácií o zdravom jedle a tiež recepty na zdravú kuchyňu. Tu je napríklad jeden zaujímavý recept, ktorý mama získala z takejto televíznej relácie: