SME

Masahikovými očami: Čarovné dochucovadlo

Ryža je pre nás hlavné jedlo, nie je to žiadna príloha. Naopak, ryba, iné mäso alebo zelenina, to je príloha.

Masahiko Shiraki.Masahiko Shiraki.

Začiatkom apríla nám uprostred dvora rozkvitne čerešňa a začiatkom leta jeme sladké čerešne. Od júna máme v záhradke aj špenát, neskôr cukety, tekvice, fazuľku, paradajky, papriku aj uhorky. V auguste sme si pochutnávali na úžasných broskyniach.

Teraz oberáme hrušky a dozrieva hrozno. Po vinobraní sa už náš dvor nebude zelenať, sychravá jeseň mu dáva sivé tóny, ale mám rád, keď nasneží a záhrada spí ako pod perinou. Odkedy žijeme na dedine, vnímam intenzívnejšie striedanie štyroch ročných období.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na Slovensku je teraz sezóna vinobraní. V Japonsku je pohľad na jesennú prírodu a podujatia s tým spojené iný. Pre toto obdobie je charakteristický zber ryže. Sadíme ju v máji a na konci septembra je žatva. V niektorých ázijských krajinách zberajú až dve úrody, v Japonsku tradične iba jednu.

Ryža pre nás neznamená iba jedlo. Kedysi bola dokonca objektom vzývania. Pestovanie ryže veľmi výrazne ovplyvnilo kultúru Japonska. Na mnoho vecí používame dodnes ryžové steblá. Samozrejme, aj naše víno je ryžové. V starých časoch bola ryža dokonca platidlom.

Každý Japonec sa teší na novú úrodu ryže. Nová je po uvarení šťavnatejšia. Japonská ryža má značku podľa toho, v ktorej oblasti bola vypestovaná. Dobrá ryža je vždy zo severu Japonska. Poznáme veľa druhov, známa je značka Koshihikari a Sasanishiki. Žiaľ, na Slovensku som ich neobjavil.

SkryťVypnúť reklamu

My Japonci sme na našu ryžu hrdí. Mám na Slovensku kamaráta, ktorý je fanúšikom ázijskej kuchyne. Práve on mi kedysi povedal, že nemá rád japonskú ryžu, lebo je lepkavá. Krajiny, ktoré využívajú v kuchyni suchšiu dlhozrnnú ryžu (napríklad Thajsko, India), ju vždy pripravujú ako prílohu. Často k tekutému jedlu typu karí omáčky. Japonci však pripravujú jedlá z ryže.

Ryža je pre nás hlavné jedlo, nie je to žiadna príloha. Naopak, ryba, iné mäso alebo zelenina, to je pre nás príloha. Uvarenej ryži hovoríme v japončine „gohan“, pričom rovnakým slovom označujeme aj jedlo počas dňa, teda raňajky, obed, večeru. Čiže ak mama volá na rodinu: „Gohan des jó!“ znamená to, že ich pozýva k stolu na raňajky, obed alebo večeru pripravené na stole. To iba potvrdzuje, že ryža je u nás naozaj hlavný chod.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C39A4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Komentáre

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Začínal s jednou Feliciou, dnes vozí manažérov z celého sveta
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  3. Na Marka oharka do jarka
  4. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 14 817
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 12 184
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 442
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 330
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 3 374
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 761
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 2 739
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 193
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Robert a kolegovia, všetko ok, pokojne pokračujte.


6
Matia Lenická

Trump urobí všetko, aby sa zapísal do histórie. Aj na spôsob cisára Nera.


8
Donald Trump ohlasuje recipročné clá.

Zostáva veriť, že finančné trhy zmenia trajektóriu Trumpovej politiky skôr, než nastanú priveľké škody.


3
Tisíce demonštrantov zablokovali cesty vedúce k Netanjahuovej rezidencii.

V mŕtvom bode Izraela.


1
  1. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  2. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  3. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  4. Andrea Školudová: NOŽE v kuchyni a Feng Shui
  5. Janka Bittó Cigániková: Transakčnú daň musel nadizajnovať „totálny génius“
  6. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  7. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  8. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 615
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 252
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 68 356
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 474
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 611
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 711
  7. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 9 614
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 591
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťZatvoriť reklamu