SME

Masahikovými očami: Čarovné dochucovadlo

Ryža je pre nás hlavné jedlo, nie je to žiadna príloha. Naopak, ryba, iné mäso alebo zelenina, to je príloha.

Masahiko Shiraki.Masahiko Shiraki.

Začiatkom apríla nám uprostred dvora rozkvitne čerešňa a začiatkom leta jeme sladké čerešne. Od júna máme v záhradke aj špenát, neskôr cukety, tekvice, fazuľku, paradajky, papriku aj uhorky. V auguste sme si pochutnávali na úžasných broskyniach.

Teraz oberáme hrušky a dozrieva hrozno. Po vinobraní sa už náš dvor nebude zelenať, sychravá jeseň mu dáva sivé tóny, ale mám rád, keď nasneží a záhrada spí ako pod perinou. Odkedy žijeme na dedine, vnímam intenzívnejšie striedanie štyroch ročných období.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na Slovensku je teraz sezóna vinobraní. V Japonsku je pohľad na jesennú prírodu a podujatia s tým spojené iný. Pre toto obdobie je charakteristický zber ryže. Sadíme ju v máji a na konci septembra je žatva. V niektorých ázijských krajinách zberajú až dve úrody, v Japonsku tradične iba jednu.

Ryža pre nás neznamená iba jedlo. Kedysi bola dokonca objektom vzývania. Pestovanie ryže veľmi výrazne ovplyvnilo kultúru Japonska. Na mnoho vecí používame dodnes ryžové steblá. Samozrejme, aj naše víno je ryžové. V starých časoch bola ryža dokonca platidlom.

Každý Japonec sa teší na novú úrodu ryže. Nová je po uvarení šťavnatejšia. Japonská ryža má značku podľa toho, v ktorej oblasti bola vypestovaná. Dobrá ryža je vždy zo severu Japonska. Poznáme veľa druhov, známa je značka Koshihikari a Sasanishiki. Žiaľ, na Slovensku som ich neobjavil.

SkryťVypnúť reklamu

My Japonci sme na našu ryžu hrdí. Mám na Slovensku kamaráta, ktorý je fanúšikom ázijskej kuchyne. Práve on mi kedysi povedal, že nemá rád japonskú ryžu, lebo je lepkavá. Krajiny, ktoré využívajú v kuchyni suchšiu dlhozrnnú ryžu (napríklad Thajsko, India), ju vždy pripravujú ako prílohu. Často k tekutému jedlu typu karí omáčky. Japonci však pripravujú jedlá z ryže.

Ryža je pre nás hlavné jedlo, nie je to žiadna príloha. Naopak, ryba, iné mäso alebo zelenina, to je pre nás príloha. Uvarenej ryži hovoríme v japončine „gohan“, pričom rovnakým slovom označujeme aj jedlo počas dňa, teda raňajky, obed, večeru. Čiže ak mama volá na rodinu: „Gohan des jó!“ znamená to, že ich pozýva k stolu na raňajky, obed alebo večeru pripravené na stole. To iba potvrdzuje, že ryža je u nás naozaj hlavný chod.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C39A4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Komentáre

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 556
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 264
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 707
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 045
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 189
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 933
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 833
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 423
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Marián Kéry.

Keby mnohí politici napísali práce poriadne, prišli by sme o malú jazykovú lekciu.


4
Publicista Matúš Ritomský.

Ľahkovážne volať po spoločenských otrasoch znamená ignorovať ich tragické dôsledky.


1

Ficovi sa zosypal jeden z pilierov sebaobrany.


8
Jindřich Šídlo

Detinské správanie prináša výsledky.


4
  1. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  2. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  3. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  4. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  5. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  6. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  7. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  8. Viktor Pamula: Ako sa minister obrany ministrom zdravotníctva stal
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 30 902
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 750
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 028
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 956
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 573
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 767
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 980
  8. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 5 591
  1. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  2. Tupou Ceruzou: Smerákov
  3. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  4. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  5. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  6. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  7. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  8. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
SkryťZatvoriť reklamu