Začiatkom apríla nám uprostred dvora rozkvitne čerešňa a začiatkom leta jeme sladké čerešne. Od júna máme v záhradke aj špenát, neskôr cukety, tekvice, fazuľku, paradajky, papriku aj uhorky. V auguste sme si pochutnávali na úžasných broskyniach.
Teraz oberáme hrušky a dozrieva hrozno. Po vinobraní sa už náš dvor nebude zelenať, sychravá jeseň mu dáva sivé tóny, ale mám rád, keď nasneží a záhrada spí ako pod perinou. Odkedy žijeme na dedine, vnímam intenzívnejšie striedanie štyroch ročných období.
Na Slovensku je teraz sezóna vinobraní. V Japonsku je pohľad na jesennú prírodu a podujatia s tým spojené iný. Pre toto obdobie je charakteristický zber ryže. Sadíme ju v máji a na konci septembra je žatva. V niektorých ázijských krajinách zberajú až dve úrody, v Japonsku tradične iba jednu.
Ryža pre nás neznamená iba jedlo. Kedysi bola dokonca objektom vzývania. Pestovanie ryže veľmi výrazne ovplyvnilo kultúru Japonska. Na mnoho vecí používame dodnes ryžové steblá. Samozrejme, aj naše víno je ryžové. V starých časoch bola ryža dokonca platidlom.
Každý Japonec sa teší na novú úrodu ryže. Nová je po uvarení šťavnatejšia. Japonská ryža má značku podľa toho, v ktorej oblasti bola vypestovaná. Dobrá ryža je vždy zo severu Japonska. Poznáme veľa druhov, známa je značka Koshihikari a Sasanishiki. Žiaľ, na Slovensku som ich neobjavil.
My Japonci sme na našu ryžu hrdí. Mám na Slovensku kamaráta, ktorý je fanúšikom ázijskej kuchyne. Práve on mi kedysi povedal, že nemá rád japonskú ryžu, lebo je lepkavá. Krajiny, ktoré využívajú v kuchyni suchšiu dlhozrnnú ryžu (napríklad Thajsko, India), ju vždy pripravujú ako prílohu. Často k tekutému jedlu typu karí omáčky. Japonci však pripravujú jedlá z ryže.
Ryža je pre nás hlavné jedlo, nie je to žiadna príloha. Naopak, ryba, iné mäso alebo zelenina, to je pre nás príloha. Uvarenej ryži hovoríme v japončine „gohan“, pričom rovnakým slovom označujeme aj jedlo počas dňa, teda raňajky, obed, večeru. Čiže ak mama volá na rodinu: „Gohan des jó!“ znamená to, že ich pozýva k stolu na raňajky, obed alebo večeru pripravené na stole. To iba potvrdzuje, že ryža je u nás naozaj hlavný chod.