Vo vzduchu cítim vôňu jari. Napĺňa ma šťastím predstava, že náš dvor onedlho rozkvitne a bude plný farieb, kvetov, neskôr čerstvej zeleniny. Vždy, keď som v Japonsku, chválim sa kamarátom, hovorím im o svojich paradajkach, ktoré na Slovensku pestujem na našom dvore. A oni neveria, že amatérsky záhradkár môže sám vypestovať lepšiu zeleninu než farmár. Nevedia si predstaviť, že na jar len zasadíme do zeme semienka, polievame ich a iba čakáme, kým sa bude dať pozbierať zrelá úroda. Keby sa to dalo rovnako jednoducho aj v Japonsku! Tam je však všade veľa škodlivého hmyzu.
V japonských reťazcoch s potravinami som si všimol zaujímavý trend, ktorý ešte pred takými piatimi rokmi neexistoval. Zelenina je vyložená na pulte v plastových vreckách, v každom z nich sú tak tri-štyri kúsky. Na vrecúšku je nálepka s podobizňou a menom pestovateľa s informáciou, kde bola zelenina vypestovaná a akým spôsobom sa príslušný pestovateľ stará o to, aby boli jeho produkty lepšie a bezpečné pre zdravie zákazníka. Takúto zeleninu voláme „Zelenina s tvárou“.
Od jadrovej katastrofy v elektrárni Fukušima sú Japonci veľmi citliví na to, čo jedia. Potrpia si ešte viac na kvalitu a bezpečnosť potravín ako dovtedy. Pestovatelia preto predchádzajú chemickému ošetrovaniu potravín a prísne kontrolujú prítomnosť rádioaktívnych látok. Niektorí začali predávať výberové bezpečné ovocie a zeleninu cez internet. Tak získali pravidelných zákazníkov, ktorí chcú zeleninu a ovocie iba za predpokladu, že vedia, odkiaľ pochádza. Mnohí ďalší farmári naštartovali svoj biznis tou istou cestou a napokon sa pridali aj reťazce supermarketov. Prijali tento trend a ponúkajú výberové ovocie a zeleninu.