PÍŠE ĽUBOMÍR SMATANA

Pivo do každej (slovenskej) rodiny

Z domácej výroby piva sa stal solídny biznis. Nie je to pravé varenie, ale takéto pivo môže byť chutné.

Ilustračná fotografia.(Zdroj: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Z domácej výroby piva sa stal v Česku solídny biznis. Nie je to pravé varenie, ale takéto pivo môže byť veľmi chutné.

Ani huby po daždi nerastú tak rýchlo, ako pivovary v Česku. Za uplynulý rok ich vzniklo niekoľko sto a možno aj pár tisíc.

Presné číslo sa nedá zistiť, pretože ich majitelia neplatia dane. Pivo totiž varia v kuchyni a len pre seba a svojich známych. Nikdy v minulosti to nebolo jednoduchšie.

Na druhom poschodí paneláka na sídlisku v Českých Budějoviciach je na dverách nápis Světlonoš. Tak sa volá pivo, ktoré varí tridsiatnik Lada.

Celý pivovar sa mu zmestí na hromadu spacákov a karimatiek vedľa skrine. Je to vlastne len kvasná nádoba na 23 litrov s vypúšťacím ventilom, kvasná zátka, ktorú poznajú všetci vinohradníci, hustomer, teplomer a pár ďalších drobností.

Potom už stačí len poriadny hrniec a suroviny. A práve v tom je ten trik. Celú výbavu vrátane sladových extraktov, kvasníc a cukrov vám pošlú špecializované firmy až do domu za nejakých sedemdesiat eur. K tomu pridávajú návod a inštruktážne DVD.

Z domácej výroby piva sa stal solídny biznis. Navyše pivo môže byť veľmi chutné, čo som si overil práve u „sládka“ Ladu.

Kúzlu pivného samovaru som podľahol aj ja, aj keď som využil ešte jednoduchší spôsob. Firma mi poslala rovno mladinový koncentrát, takže pivo som ani nemusel variť, len som veľmi kvalitnú mladinu zmiešal s cukrom a kvasnicami. A nechal kvasiť podobne ako víno.

Teraz už pivo leží stočené v pivnici neďaleko Plzne a čakám, ako to dopadne. Kamaráti sa mi smejú, že som podľahol módnemu trendu a navyše to nie je žiadne varenie a pivo bude odporné. Dobre, nechám sa prekvapiť. Za tých sedemdesiat eur je to dobrá zábava. A práve na to sa predajcovia domácich pivovarov spoliehajú.

Títo domavarníci (od slova homebrewing) sa schádzajú, organizujú kurzy varenia piva a, samozrejme, degustačné súťaže. Aj na Slovensku sú domavarníci, ale v porovnaní s Českom je ich ako šafranu. Pritom pivo sa podomácky varilo ešte po druhej svetovej vojne aj na východnom Slovensku.

Nedávno strýko z Košíc spomínal na moju babičku, ako pravidelne na Vianoce varila pivo v Kuzmiciach (okres Trebišov). Lenže to si musela zohnať jačmeň, nechala ho klíčiť na plechu pod posteľou a pražila v rúre. Takže dnes nič nové pod slnkom. Len sa vraciame k starým zvykom. Dobrá móda.

Prečítajte si aj ďalšie komentáre:

morvay.jpg
Putin partnerstvo predstiera len vtedy, keď narazí na niekoho rovnako silného, myslí si Peter Morvay

Prístup ku všetkým komentárom nielen na sme.sk za 3,90 Eur mesačne. Kúpiť teraz

pataj.jpg
Babišovi voliči považujú prednovembrovú históriu za príliš vzdialenú, píše Roman Pataj

Prístup ku všetkým komentárom nielen na sme.sk za 3,90 Eur mesačne. Kúpiť teraz

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Komentáre

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 868
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 322
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 151
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 465
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 034
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 981
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 548
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 217
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 810
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 032

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Kšeftár (Sliacky)

Karikatúra denníka SME (kreslí Slacky).

Stĺpček Jakuba Fila

Bordel v lesoch, riekach a na úradoch

Spor o odpad v lome nad Dechticami je ďalšou ukážkou prístupu k životnému prostrediu.

Komentár Zuzany Kepplovej

Ak si Trump niečo myslí, povie to. Politika sa deje až potom

Za nezhody s republikánmi Trumpa Voloďa nepochváli.

Komentár Ondreja Podstupku

Nepomôže ani Národný internetový vyhľadávač

Prosíme SNS, aby sa neinšpirovala.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.