PÍŠE ĽUBOMÍR SMATANA

Pivo do každej (slovenskej) rodiny

Z domácej výroby piva sa stal solídny biznis. Nie je to pravé varenie, ale takéto pivo môže byť chutné.

Ilustračná fotografia.(Zdroj: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Z domácej výroby piva sa stal v Česku solídny biznis. Nie je to pravé varenie, ale takéto pivo môže byť veľmi chutné.

Ani huby po daždi nerastú tak rýchlo, ako pivovary v Česku. Za uplynulý rok ich vzniklo niekoľko sto a možno aj pár tisíc.

Presné číslo sa nedá zistiť, pretože ich majitelia neplatia dane. Pivo totiž varia v kuchyni a len pre seba a svojich známych. Nikdy v minulosti to nebolo jednoduchšie.

Na druhom poschodí paneláka na sídlisku v Českých Budějoviciach je na dverách nápis Světlonoš. Tak sa volá pivo, ktoré varí tridsiatnik Lada.

Celý pivovar sa mu zmestí na hromadu spacákov a karimatiek vedľa skrine. Je to vlastne len kvasná nádoba na 23 litrov s vypúšťacím ventilom, kvasná zátka, ktorú poznajú všetci vinohradníci, hustomer, teplomer a pár ďalších drobností.

Potom už stačí len poriadny hrniec a suroviny. A práve v tom je ten trik. Celú výbavu vrátane sladových extraktov, kvasníc a cukrov vám pošlú špecializované firmy až do domu za nejakých sedemdesiat eur. K tomu pridávajú návod a inštruktážne DVD.

Z domácej výroby piva sa stal solídny biznis. Navyše pivo môže byť veľmi chutné, čo som si overil práve u „sládka“ Ladu.

Kúzlu pivného samovaru som podľahol aj ja, aj keď som využil ešte jednoduchší spôsob. Firma mi poslala rovno mladinový koncentrát, takže pivo som ani nemusel variť, len som veľmi kvalitnú mladinu zmiešal s cukrom a kvasnicami. A nechal kvasiť podobne ako víno.

Teraz už pivo leží stočené v pivnici neďaleko Plzne a čakám, ako to dopadne. Kamaráti sa mi smejú, že som podľahol módnemu trendu a navyše to nie je žiadne varenie a pivo bude odporné. Dobre, nechám sa prekvapiť. Za tých sedemdesiat eur je to dobrá zábava. A práve na to sa predajcovia domácich pivovarov spoliehajú.

Títo domavarníci (od slova homebrewing) sa schádzajú, organizujú kurzy varenia piva a, samozrejme, degustačné súťaže. Aj na Slovensku sú domavarníci, ale v porovnaní s Českom je ich ako šafranu. Pritom pivo sa podomácky varilo ešte po druhej svetovej vojne aj na východnom Slovensku.

Nedávno strýko z Košíc spomínal na moju babičku, ako pravidelne na Vianoce varila pivo v Kuzmiciach (okres Trebišov). Lenže to si musela zohnať jačmeň, nechala ho klíčiť na plechu pod posteľou a pražila v rúre. Takže dnes nič nové pod slnkom. Len sa vraciame k starým zvykom. Dobrá móda.

Prečítajte si aj ďalšie komentáre:

morvay.jpg
Putin partnerstvo predstiera len vtedy, keď narazí na niekoho rovnako silného, myslí si Peter Morvay

Prístup ku všetkým komentárom nielen na sme.sk za 3,90 Eur mesačne. Kúpiť teraz

pataj.jpg
Babišovi voliči považujú prednovembrovú históriu za príliš vzdialenú, píše Roman Pataj

Prístup ku všetkým komentárom nielen na sme.sk za 3,90 Eur mesačne. Kúpiť teraz

Najčítanejšie na SME Komentáre


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  2. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  3. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  4. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  5. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  6. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  7. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  8. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  9. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  10. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 763
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 625
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 106
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 966
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 519
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 640
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 290
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 135
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 943
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 750

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Spasí nás univerzálny základný príjem?

Stroje a automatizácia prinesú v budúcnosti stratu polovice pracovných miest. Spolu s tým príde ešte väčší hnev ľudí bez práce. Bude to znamenať pád demokracie?

EKONOMIKA

Ľudia ju zbierajú pri lese, jej pestovanie podporí štát

Štát chce podporiť ovocie, ktoré na Slovensku pestuje len zopár ľudí.

Neprehliadnite tiež

PÍŠE MICHAL CIRNER

Kotleba musí z kola von

Banská Bystrica potrebuje zasa SNP v malom, neúspech ĽSNS by bol významnou porážkou krajnej pravice.

STĹPČEK JAKUBA FILA

Aby nás z čara prieskumov nevytrhol nahnevaný ľud v uliciach

Čo sa zmenilo? Kaliňák je stále ministrom, Bašternák na slobode.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Slobodní nad priepasťou

Nad arménskou krajinou pri Náhornom Karabachu vedie supermoderná lanovka. A z nej vidíme aj kus histórie.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Slabý kus stáda

V najkritickejšom momente, keď hybridné bojiská zakladá Kremeľ po celej Európe, je NATO na križovatke. A Slovensko neutečie pred nevyhnutnosťou viac investovať do armády.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop