PÍŠE ĽUBOMÍR SMATANA

Pivo do každej (slovenskej) rodiny

Z domácej výroby piva sa stal solídny biznis. Nie je to pravé varenie, ale takéto pivo môže byť chutné.

Ilustračná fotografia.(Zdroj: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Z domácej výroby piva sa stal v Česku solídny biznis. Nie je to pravé varenie, ale takéto pivo môže byť veľmi chutné.

Ani huby po daždi nerastú tak rýchlo, ako pivovary v Česku. Za uplynulý rok ich vzniklo niekoľko sto a možno aj pár tisíc.

Presné číslo sa nedá zistiť, pretože ich majitelia neplatia dane. Pivo totiž varia v kuchyni a len pre seba a svojich známych. Nikdy v minulosti to nebolo jednoduchšie.

Na druhom poschodí paneláka na sídlisku v Českých Budějoviciach je na dverách nápis Světlonoš. Tak sa volá pivo, ktoré varí tridsiatnik Lada.

Celý pivovar sa mu zmestí na hromadu spacákov a karimatiek vedľa skrine. Je to vlastne len kvasná nádoba na 23 litrov s vypúšťacím ventilom, kvasná zátka, ktorú poznajú všetci vinohradníci, hustomer, teplomer a pár ďalších drobností.

Potom už stačí len poriadny hrniec a suroviny. A práve v tom je ten trik. Celú výbavu vrátane sladových extraktov, kvasníc a cukrov vám pošlú špecializované firmy až do domu za nejakých sedemdesiat eur. K tomu pridávajú návod a inštruktážne DVD.

Z domácej výroby piva sa stal solídny biznis. Navyše pivo môže byť veľmi chutné, čo som si overil práve u „sládka“ Ladu.

Kúzlu pivného samovaru som podľahol aj ja, aj keď som využil ešte jednoduchší spôsob. Firma mi poslala rovno mladinový koncentrát, takže pivo som ani nemusel variť, len som veľmi kvalitnú mladinu zmiešal s cukrom a kvasnicami. A nechal kvasiť podobne ako víno.

Teraz už pivo leží stočené v pivnici neďaleko Plzne a čakám, ako to dopadne. Kamaráti sa mi smejú, že som podľahol módnemu trendu a navyše to nie je žiadne varenie a pivo bude odporné. Dobre, nechám sa prekvapiť. Za tých sedemdesiat eur je to dobrá zábava. A práve na to sa predajcovia domácich pivovarov spoliehajú.

Títo domavarníci (od slova homebrewing) sa schádzajú, organizujú kurzy varenia piva a, samozrejme, degustačné súťaže. Aj na Slovensku sú domavarníci, ale v porovnaní s Českom je ich ako šafranu. Pritom pivo sa podomácky varilo ešte po druhej svetovej vojne aj na východnom Slovensku.

Nedávno strýko z Košíc spomínal na moju babičku, ako pravidelne na Vianoce varila pivo v Kuzmiciach (okres Trebišov). Lenže to si musela zohnať jačmeň, nechala ho klíčiť na plechu pod posteľou a pražila v rúre. Takže dnes nič nové pod slnkom. Len sa vraciame k starým zvykom. Dobrá móda.

Prečítajte si aj ďalšie komentáre:

morvay.jpg
Putin partnerstvo predstiera len vtedy, keď narazí na niekoho rovnako silného, myslí si Peter Morvay

Prístup ku všetkým komentárom nielen na sme.sk za 3,90 Eur mesačne. Kúpiť teraz

pataj.jpg
Babišovi voliči považujú prednovembrovú históriu za príliš vzdialenú, píše Roman Pataj

Prístup ku všetkým komentárom nielen na sme.sk za 3,90 Eur mesačne. Kúpiť teraz

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Komentáre

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  2. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  3. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  4. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 15 136
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 247
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 819
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 475
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 548
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 5 004
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 402
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 914
  9. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 3 488
  10. Najužitočnejšia appka 2 647

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Rozprávať nestačí, Fico potrebuje niečo vyhrať

Na jeho minulosť volič tak ľahko nezabudne.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Vietnamské bistrá u nás nie sú vietnamské

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Neprehliadnite tiež

Píše Ladislav Miko

Obchod nám ukazuje, v čom je sila EÚ

Jednotná Únia si diktuje podmienky, ktoré by štáty jednotlivo sotva vyrokovali.

Ako vyjde slnko? (Vico)

Karikatúra denníka SME (kreslí Vico)

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Rybanič hazarduje s basou

Možno porušovanie zákona ospravedlniť bohumilým úmyslom?

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Najzbytočnejší spor Únie

Strkanie do susedov je proti našim záujmom.