Pozor, nejde o postoj nihilistu, ani nepriateľa občianskych práv. Čarovné zdroje myšlienkového reštartu totiž možno nájsť aj v starých kuchárskych knihách aj v moderných príručkách dobrého správania.
Dobrá kuchárka popisuje nielen recepty, ale uvádza ich v súvislostiach s tradíciami a zvykmi, charakterizuje očakávanú atmosféru, osobnosť kuchára, podáva návody ako dosiahnuť zámer stolovania – veľkorysosť dávať, schopnosť prijímať, zdravie, priateľstvo, potešenie, inšpiráciu. Nie nadarmo prastaré orientálne príslovie hovorí: „Priateľa poznáš, až keď si s ním najmenej štyridsaťkrát jedol,“ alebo „Keď som mal sladké víno, zdvojnásobili sa moji priatelia. Keď vinná réva vyschla, zmizli.“ Mali či nemali na to právo, keď im ho nik nedal? Iste. Nebudú mať však právo byť znovu pozvaní, keď réva opäť zarodí.