AUTORSKÁ STRANA SVETLANY KOLESÁROVEJ

Vína z mojich odrôd nosia zo sveta medaily

Dorota Pospíšilová nekončí ani v 85 rokoch: Už nie som plnými nohami vo svojej profesii, ale takých 60 percent môjho života je ešte stále v práci

Ing. Dorota Pospíšilová, PhD. (85)Narodila sa a väčšinu života prežila v Bratislave. Študovala na Vysokej škole poľnohospodárskej v Košiciach. Vyšľachtila a má zaregistrovaných 24 odrôd viniča, z toho trinásť muštových – biele: Devín, Breslava a H(Zdroj: SME - Erika Litváková)

Prvá dáma šľachtenia viniča na Slovensku, inžinierka Dorota Pospíšilová má 85 rokov, no v žiadnom prípade nekončí.

Veľa ľudí vo vašom veku sa cíti opustene, sú sklamaní, že sa na nich zabudlo. Vás stále vyhľadávajú, pozývajú na akcie, besedy.

V posledných rokoch sa o mňa ľudia začali zaujímať. Prišla sláva, na ktorej som nikdy život nestavala a teraz ju už vôbec nepotrebujem. Keďže som nikdy nebola v komunistickej strane, nemohla som sa k tomuto vrcholovému bodu dostať za svojho aktívneho života. Nebola som zvyknutá, aby ma niekto oslavoval. Zažila som hrozné roky aj za fašizmu, aj za komunizmu.

Paradoxne, aby komunisti vášmu otcovi vrátili pôdu, ste išli na poľnohospodársku školu, ktorá vás doviedla k šľachteniu, a v tom ste vynikli.

Som dosť všestranný človek, bola by som pravdepodobne uspela, aj keby som študovala niečo iné. Poznám sa, viem, že by som to robila celou svojou osobnosťou. Pracovať s prírodou je nádherné. Aj na ťažkej drine vinohradníkov vidím, s akou láskou pracujú. Moju lásku k prírodným vedám celý život podporuje sama príroda.

Ako vyzerá šľachtenie?

Je to veľmi dlhý proces, neviem, ako by sa to dalo čo najstručnejšie.

Aký bol prvotný nápad?

Ten vlastne ani nebol. Do výskumu som sa dostala v období, keď u nás bolo v móde šľachtiť nové odrody vo všetkých plodinách a prišlo to aj na vinohradnícky ústav, kde som nastúpila v roku 1953. Postavili ma pred hotovú vec - budeš šľachtiť. Vinohradníctvo som na vysokej škole neštudovala.

Možno len v špeciálnej botanike bol spomenutý rod vitis, to bolo všetko, čo som o viniči vedela. A to je pre šľachtiteľskú prácu strašne málo. Šľachtenie súvisí s genetikou, ktorú za socializmu považovali za buržoáznu pavedu. Ani to vzdelanie som nemala, no ako mladá a neskúsená som sa do toho vrhla strmhlav.

Ako ste začali?

Zo školy som vedela, že nová odroda vzniká krížením. Že jednu odrodu musím skrížiť s inou, aby vznikla tretia, nová. S tým som začala. Sortiment našich muštových bielych a červených odrôd je pomerne široký. A sú to skvelé odrody, ktoré sú veľmi vhodné pre naše podmienky – oba rizlingy, sauvignon, tramín, veltlín...

Uvedomovala som si, že ak mám vyšľachtiť nové muštové odrody, musia byť lepšie, ako to čo máme, alebo musia byť v niečom iné. Aký zmysel by moja práca inak mala? Človek musí mať predstavu, aké kvality jednotlivé odrody majú a čo z nich chce získať. Podľa toho som si hľadala partnerov na kríženie.

Prekvapilo vás niekedy, že ste niečo skrížili a bolo to úplne iné, ako ste si predstavovali?

V šľachtiteľskej práci je výpadového materiálu minimálne deväťdesiat percent. Vinič má vysoký počet, až 38 chromozómov. Spojením dvoch genómov sa množstvo génov v chromozómoch v novom jedincovi znásobí z materskej aj otcovskej rastliny.

Pri krížení sa variabilita úžasne znásobuje a je v nej množstvo pozitívnych aj negatívnych vplyvov. Tú variabilitu krížením odrôd nevieme ovplyvniť, preto je ten veľký výpad vzniknutých semenáčov. Nie je to tým, že človek spravil chybu pri výbere, ale skôr v genetickej podstate šľachtiteľstva.

Je to rovnaké ako napríklad pri obilí?

Presne ten istý princíp je pri šľachtení všetkých rastlín, len počet chromozómov je rozdielny. Tým jednoduchšia alebo komplikovanejšia je práca. Keď ich je veľa, aj kombinovateľnosť je väčšia a môžu vzniknúť aj veci, ktoré človeka prekvapia pozitívne. Tých je však obyčajne menej.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Komentáre


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 620
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 335
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 335
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 400
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 883
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 580
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 484
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 164
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 031
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 463

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

KOŠICE KORZÁR

Vincent Lukáč nesúhlasí s vyvesením jeho dresu v Steel Aréne

Vedenie rozhodnutie prekvapilo.

Neprehliadnite tiež

Vtedy sme neštrngali (Vico)

Karikatúra denníka SME (kreslí Vico).

KNIHA TÝŽDŇA

Doslova toxický nacizmus

V kombinácii s realitou železobetónových bunkrov, odkiaľ riadil premenu sveta, si Hitler vytvoril mix toxických, mentálnych i skutočných bublín.

PÍŠE ROMAN JANČIGA

Na obranu bratislavskej kaviarne

Koncom 19. storočia vystúpil advokát Miloš Štefanovič s kritikou dobových elít. Vyčítal im, že zbožšťujú vidiek a zanedbávajú mesto.

KOMENTÁR MÁRKA FINTU

Križiak z pusty

Kým Jobbik sa posúva z okraja do stredu, podpredseda strany Toroczkai slúži predsedovi práve na to, aby si tých svojich gardistov a hulvátov udržal.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop