AUTORSKÁ STRANA SVETLANY KOLESÁROVEJ

Vína z mojich odrôd nosia zo sveta medaily

Dorota Pospíšilová nekončí ani v 85 rokoch: Už nie som plnými nohami vo svojej profesii, ale takých 60 percent môjho života je ešte stále v práci

Ing. Dorota Pospíšilová, PhD. (85)Narodila sa a väčšinu života prežila v Bratislave. Študovala na Vysokej škole poľnohospodárskej v Košiciach. Vyšľachtila a má zaregistrovaných 24 odrôd viniča, z toho trinásť muštových – biele: Devín, Breslava a H(Zdroj: SME - Erika Litváková)

Prvá dáma šľachtenia viniča na Slovensku, inžinierka Dorota Pospíšilová má 85 rokov, no v žiadnom prípade nekončí.

Veľa ľudí vo vašom veku sa cíti opustene, sú sklamaní, že sa na nich zabudlo. Vás stále vyhľadávajú, pozývajú na akcie, besedy.

V posledných rokoch sa o mňa ľudia začali zaujímať. Prišla sláva, na ktorej som nikdy život nestavala a teraz ju už vôbec nepotrebujem. Keďže som nikdy nebola v komunistickej strane, nemohla som sa k tomuto vrcholovému bodu dostať za svojho aktívneho života. Nebola som zvyknutá, aby ma niekto oslavoval. Zažila som hrozné roky aj za fašizmu, aj za komunizmu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Paradoxne, aby komunisti vášmu otcovi vrátili pôdu, ste išli na poľnohospodársku školu, ktorá vás doviedla k šľachteniu, a v tom ste vynikli.

Som dosť všestranný človek, bola by som pravdepodobne uspela, aj keby som študovala niečo iné. Poznám sa, viem, že by som to robila celou svojou osobnosťou. Pracovať s prírodou je nádherné. Aj na ťažkej drine vinohradníkov vidím, s akou láskou pracujú. Moju lásku k prírodným vedám celý život podporuje sama príroda.

Ako vyzerá šľachtenie?

Je to veľmi dlhý proces, neviem, ako by sa to dalo čo najstručnejšie.

Aký bol prvotný nápad?

Ten vlastne ani nebol. Do výskumu som sa dostala v období, keď u nás bolo v móde šľachtiť nové odrody vo všetkých plodinách a prišlo to aj na vinohradnícky ústav, kde som nastúpila v roku 1953. Postavili ma pred hotovú vec - budeš šľachtiť. Vinohradníctvo som na vysokej škole neštudovala.

Možno len v špeciálnej botanike bol spomenutý rod vitis, to bolo všetko, čo som o viniči vedela. A to je pre šľachtiteľskú prácu strašne málo. Šľachtenie súvisí s genetikou, ktorú za socializmu považovali za buržoáznu pavedu. Ani to vzdelanie som nemala, no ako mladá a neskúsená som sa do toho vrhla strmhlav.

Ako ste začali?

Zo školy som vedela, že nová odroda vzniká krížením. Že jednu odrodu musím skrížiť s inou, aby vznikla tretia, nová. S tým som začala. Sortiment našich muštových bielych a červených odrôd je pomerne široký. A sú to skvelé odrody, ktoré sú veľmi vhodné pre naše podmienky – oba rizlingy, sauvignon, tramín, veltlín...

Uvedomovala som si, že ak mám vyšľachtiť nové muštové odrody, musia byť lepšie, ako to čo máme, alebo musia byť v niečom iné. Aký zmysel by moja práca inak mala? Človek musí mať predstavu, aké kvality jednotlivé odrody majú a čo z nich chce získať. Podľa toho som si hľadala partnerov na kríženie.

Prekvapilo vás niekedy, že ste niečo skrížili a bolo to úplne iné, ako ste si predstavovali?

V šľachtiteľskej práci je výpadového materiálu minimálne deväťdesiat percent. Vinič má vysoký počet, až 38 chromozómov. Spojením dvoch genómov sa množstvo génov v chromozómoch v novom jedincovi znásobí z materskej aj otcovskej rastliny.

Pri krížení sa variabilita úžasne znásobuje a je v nej množstvo pozitívnych aj negatívnych vplyvov. Tú variabilitu krížením odrôd nevieme ovplyvniť, preto je ten veľký výpad vzniknutých semenáčov. Nie je to tým, že človek spravil chybu pri výbere, ale skôr v genetickej podstate šľachtiteľstva.

Je to rovnaké ako napríklad pri obilí?

Presne ten istý princíp je pri šľachtení všetkých rastlín, len počet chromozómov je rozdielny. Tým jednoduchšia alebo komplikovanejšia je práca. Keď ich je veľa, aj kombinovateľnosť je väčšia a môžu vzniknúť aj veci, ktoré človeka prekvapia pozitívne. Tých je však obyčajne menej.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3NBV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3NBV na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Komentáre

Inzercia - Tlačové správy

  1. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  6. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  7. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  8. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  10. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  1. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  5. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  6. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  7. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  8. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 863
  2. Najužitočnejšia appka 17 765
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 022
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 580
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 8 971
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 366
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 309
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 636
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 211
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 805

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ako sa z mafiánov stávajú ctihodní občania

Mafiánom pomáhajú kontakty s políciou.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Všetko zadarmo, Fico sa vrátil

Šéf Smeru je späť, skúša starú formu.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Súd podľa Fica

Fico svoj návrh nemyslí celkom vážne.

Neprehliadnite tiež

Identikit (kreslí Sliacky)

Karikatúra denníka SME (Sliacky).

Stĺpček Petra Schutza

Stopercentná bezpečnosť sa ustrážiť nedá

Trenčianskemu festivalu treba držať palce vo viere, že kvótu nešťastí má vyčerpanú na storočie.

Autorská strana Beaty Balogovej

Príbehy, ktoré odlíšia pravdu od klamstva, môžu stáť život

Prejav šéfredaktorky SME Beaty Balogovej na odovzdávaní medzinárodnej Ceny Alfreda Frieda pre fotografiu roka na tému mier.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Súd podľa Fica

Fico svoj návrh nemyslí celkom vážne.

Komentár Zuzany Kepplovej

Fico má pravdu. Nezápasí so Sulíkom, ale s Kiskom

Robiť dramaturgiu relácie na želanie politika, je zlým signálom.