AUTORSKÁ STRANA SVETLANY KOLESÁROVEJ

Vína z mojich odrôd nosia zo sveta medaily

Dorota Pospíšilová nekončí ani v 85 rokoch: Už nie som plnými nohami vo svojej profesii, ale takých 60 percent môjho života je ešte stále v práci

Ing. Dorota Pospíšilová, PhD. (85)Narodila sa a väčšinu života prežila v Bratislave. Študovala na Vysokej škole poľnohospodárskej v Košiciach. Vyšľachtila a má zaregistrovaných 24 odrôd viniča, z toho trinásť muštových – biele: Devín, Breslava a HIng. Dorota Pospíšilová, PhD. (85)Narodila sa a väčšinu života prežila v Bratislave. Študovala na Vysokej škole poľnohospodárskej v Košiciach. Vyšľachtila a má zaregistrovaných 24 odrôd viniča, z toho trinásť muštových – biele: Devín, Breslava a H(Zdroj: SME - Erika Litváková)

Prvá dáma šľachtenia viniča na Slovensku, inžinierka Dorota Pospíšilová má 85 rokov, no v žiadnom prípade nekončí.

Veľa ľudí vo vašom veku sa cíti opustene, sú sklamaní, že sa na nich zabudlo. Vás stále vyhľadávajú, pozývajú na akcie, besedy.

V posledných rokoch sa o mňa ľudia začali zaujímať. Prišla sláva, na ktorej som nikdy život nestavala a teraz ju už vôbec nepotrebujem. Keďže som nikdy nebola v komunistickej strane, nemohla som sa k tomuto vrcholovému bodu dostať za svojho aktívneho života. Nebola som zvyknutá, aby ma niekto oslavoval. Zažila som hrozné roky aj za fašizmu, aj za komunizmu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Paradoxne, aby komunisti vášmu otcovi vrátili pôdu, ste išli na poľnohospodársku školu, ktorá vás doviedla k šľachteniu, a v tom ste vynikli.

Som dosť všestranný človek, bola by som pravdepodobne uspela, aj keby som študovala niečo iné. Poznám sa, viem, že by som to robila celou svojou osobnosťou. Pracovať s prírodou je nádherné. Aj na ťažkej drine vinohradníkov vidím, s akou láskou pracujú. Moju lásku k prírodným vedám celý život podporuje sama príroda.

Ako vyzerá šľachtenie?

Je to veľmi dlhý proces, neviem, ako by sa to dalo čo najstručnejšie.

Aký bol prvotný nápad?

Ten vlastne ani nebol. Do výskumu som sa dostala v období, keď u nás bolo v móde šľachtiť nové odrody vo všetkých plodinách a prišlo to aj na vinohradnícky ústav, kde som nastúpila v roku 1953. Postavili ma pred hotovú vec - budeš šľachtiť. Vinohradníctvo som na vysokej škole neštudovala.

Možno len v špeciálnej botanike bol spomenutý rod vitis, to bolo všetko, čo som o viniči vedela. A to je pre šľachtiteľskú prácu strašne málo. Šľachtenie súvisí s genetikou, ktorú za socializmu považovali za buržoáznu pavedu. Ani to vzdelanie som nemala, no ako mladá a neskúsená som sa do toho vrhla strmhlav.

Ako ste začali?

Zo školy som vedela, že nová odroda vzniká krížením. Že jednu odrodu musím skrížiť s inou, aby vznikla tretia, nová. S tým som začala. Sortiment našich muštových bielych a červených odrôd je pomerne široký. A sú to skvelé odrody, ktoré sú veľmi vhodné pre naše podmienky – oba rizlingy, sauvignon, tramín, veltlín...

Uvedomovala som si, že ak mám vyšľachtiť nové muštové odrody, musia byť lepšie, ako to čo máme, alebo musia byť v niečom iné. Aký zmysel by moja práca inak mala? Človek musí mať predstavu, aké kvality jednotlivé odrody majú a čo z nich chce získať. Podľa toho som si hľadala partnerov na kríženie.

Prekvapilo vás niekedy, že ste niečo skrížili a bolo to úplne iné, ako ste si predstavovali?

V šľachtiteľskej práci je výpadového materiálu minimálne deväťdesiat percent. Vinič má vysoký počet, až 38 chromozómov. Spojením dvoch genómov sa množstvo génov v chromozómoch v novom jedincovi znásobí z materskej aj otcovskej rastliny.

Pri krížení sa variabilita úžasne znásobuje a je v nej množstvo pozitívnych aj negatívnych vplyvov. Tú variabilitu krížením odrôd nevieme ovplyvniť, preto je ten veľký výpad vzniknutých semenáčov. Nie je to tým, že človek spravil chybu pri výbere, ale skôr v genetickej podstate šľachtiteľstva.

Je to rovnaké ako napríklad pri obilí?

Presne ten istý princíp je pri šľachtení všetkých rastlín, len počet chromozómov je rozdielny. Tým jednoduchšia alebo komplikovanejšia je práca. Keď ich je veľa, aj kombinovateľnosť je väčšia a môžu vzniknúť aj veci, ktoré človeka prekvapia pozitívne. Tých je však obyčajne menej.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3NBV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3NBV na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Komentáre

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 132
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 431
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 9 254
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 272
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 052
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 933
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 611
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 184
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 038
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 868

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kedy tu mávate leto? Vlani bolo v stredu

Reportáž z najchladnejšieho miesta na Slovensku.

Píše Emil Višňovský

Dankova kauza ukázala, že naši politici si nevážia vzdelanie

Stačí im ničím nekrytý papier.

Neprehliadnite tiež

Voľba (Vico)

Karikatúra denníka SME (kreslí Vico).

Stĺpček Petra Schutza

Pellegrini plakal nad rozliatym mliekom

Zdá sa, že v jazde za funkciou sudcu má Fico širokú základňu.

Robert Fico a Peter Pellegrini.
AUTORSKÁ STRANA MICHAELY TERENZANI

Tento rok bude rokom upratovania

Rárohy okolo vás nie sú také vzácne, ako si myslíte.

#DOSTOSLOV

Seriál

Krátka poviedka do sto slov.

Komentár Petra Schutza

Pád slovenskej hrádze

Debata, že katastrofy niet, veď Ústavný súd úradoval nekompletne už v minulosti, je zavádzajúca.

Peter Schutz