AUTORSKÁ STRANA SVETLANY KOLESÁROVEJ

Vína z mojich odrôd nosia zo sveta medaily

Dorota Pospíšilová nekončí ani v 85 rokoch: Už nie som plnými nohami vo svojej profesii, ale takých 60 percent môjho života je ešte stále v práci

Ing. Dorota Pospíšilová, PhD. (85)Narodila sa a väčšinu života prežila v Bratislave. Študovala na Vysokej škole poľnohospodárskej v Košiciach. Vyšľachtila a má zaregistrovaných 24 odrôd viniča, z toho trinásť muštových – biele: Devín, Breslava a H(Zdroj: SME - Erika Litváková)

Prvá dáma šľachtenia viniča na Slovensku, inžinierka Dorota Pospíšilová má 85 rokov, no v žiadnom prípade nekončí.

Veľa ľudí vo vašom veku sa cíti opustene, sú sklamaní, že sa na nich zabudlo. Vás stále vyhľadávajú, pozývajú na akcie, besedy.

V posledných rokoch sa o mňa ľudia začali zaujímať. Prišla sláva, na ktorej som nikdy život nestavala a teraz ju už vôbec nepotrebujem. Keďže som nikdy nebola v komunistickej strane, nemohla som sa k tomuto vrcholovému bodu dostať za svojho aktívneho života. Nebola som zvyknutá, aby ma niekto oslavoval. Zažila som hrozné roky aj za fašizmu, aj za komunizmu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Paradoxne, aby komunisti vášmu otcovi vrátili pôdu, ste išli na poľnohospodársku školu, ktorá vás doviedla k šľachteniu, a v tom ste vynikli.

Som dosť všestranný človek, bola by som pravdepodobne uspela, aj keby som študovala niečo iné. Poznám sa, viem, že by som to robila celou svojou osobnosťou. Pracovať s prírodou je nádherné. Aj na ťažkej drine vinohradníkov vidím, s akou láskou pracujú. Moju lásku k prírodným vedám celý život podporuje sama príroda.

Ako vyzerá šľachtenie?

Je to veľmi dlhý proces, neviem, ako by sa to dalo čo najstručnejšie.

Aký bol prvotný nápad?

Ten vlastne ani nebol. Do výskumu som sa dostala v období, keď u nás bolo v móde šľachtiť nové odrody vo všetkých plodinách a prišlo to aj na vinohradnícky ústav, kde som nastúpila v roku 1953. Postavili ma pred hotovú vec - budeš šľachtiť. Vinohradníctvo som na vysokej škole neštudovala.

Možno len v špeciálnej botanike bol spomenutý rod vitis, to bolo všetko, čo som o viniči vedela. A to je pre šľachtiteľskú prácu strašne málo. Šľachtenie súvisí s genetikou, ktorú za socializmu považovali za buržoáznu pavedu. Ani to vzdelanie som nemala, no ako mladá a neskúsená som sa do toho vrhla strmhlav.

Ako ste začali?

Zo školy som vedela, že nová odroda vzniká krížením. Že jednu odrodu musím skrížiť s inou, aby vznikla tretia, nová. S tým som začala. Sortiment našich muštových bielych a červených odrôd je pomerne široký. A sú to skvelé odrody, ktoré sú veľmi vhodné pre naše podmienky – oba rizlingy, sauvignon, tramín, veltlín...

Uvedomovala som si, že ak mám vyšľachtiť nové muštové odrody, musia byť lepšie, ako to čo máme, alebo musia byť v niečom iné. Aký zmysel by moja práca inak mala? Človek musí mať predstavu, aké kvality jednotlivé odrody majú a čo z nich chce získať. Podľa toho som si hľadala partnerov na kríženie.

Prekvapilo vás niekedy, že ste niečo skrížili a bolo to úplne iné, ako ste si predstavovali?

V šľachtiteľskej práci je výpadového materiálu minimálne deväťdesiat percent. Vinič má vysoký počet, až 38 chromozómov. Spojením dvoch genómov sa množstvo génov v chromozómoch v novom jedincovi znásobí z materskej aj otcovskej rastliny.

Pri krížení sa variabilita úžasne znásobuje a je v nej množstvo pozitívnych aj negatívnych vplyvov. Tú variabilitu krížením odrôd nevieme ovplyvniť, preto je ten veľký výpad vzniknutých semenáčov. Nie je to tým, že človek spravil chybu pri výbere, ale skôr v genetickej podstate šľachtiteľstva.

Je to rovnaké ako napríklad pri obilí?

Presne ten istý princíp je pri šľachtení všetkých rastlín, len počet chromozómov je rozdielny. Tým jednoduchšia alebo komplikovanejšia je práca. Keď ich je veľa, aj kombinovateľnosť je väčšia a môžu vzniknúť aj veci, ktoré človeka prekvapia pozitívne. Tých je však obyčajne menej.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3NBV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3NBV na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Komentáre

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 76 312
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 250
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 087
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 593
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 237
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 235
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 543
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 722
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 607
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 594

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdoš chce v Bratislave hrob neznámeho vojaka za státisíce eur

Socha komunistu Čulena skončí v sklade.

Dobré ráno

Dobré ráno: Čo znamená, keď to dáte na Matoviča

Ako demokrati hľadali kandidát na prezidenta.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko chce bozkávať vence

Na klamstvách spoluprácu založiť nemôžeme.

Neprehliadnite tiež

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko chce bozkávať vence

Na klamstvách spoluprácu založiť nemôžeme.

Komentár Zuzany Kepplovej

Tí dole sú nedoknuteľní. Zistil Macron

Po peniaze ide za Googlom a Facebookom.

Počujem hlasy (Sliacky)

Karikatúra denníka SME (kreslí Sliacky)

Komentár Ondreja Podstupku

Novoročné predsavzatia ukazujú, akí sme

Uverili by sme dnes niekomu, kto sľubuje pot a krv?

PÍŠE LUBOŠ PALATA

Česko môže pre Babiša vystúpiť z Únie

Nikto nie je s EÚ menej spokojný ako Česi.