Autor je spisovateľ
Aj pre vás sú Vianoce sviatkom pokoja a oddychu, sviatky, kde nechýba rodinná atmosféra, kapustnica, ryba, zemiakový šalát, koláče, kačica, rezne? A viete, aké tradície majú na stole v Bardejove? A na Kysuciach? A na Žitnom ostrove? Keď je reč o sviatkoch, jedlo ako téma vyhráva.
Na svete je podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie približne 1 miliarda 617 miliónov ľudí s nadváhou, tretina z toho je obéznych. Až 783 miliónov ľudí je podvyživených a trpí hladom. Jednoduchá matematika: Keby tí s nadváhou jedli menej, tí druhí by neboli hladní a všetci by sme boli zdravší.
S nadváhou a obéznych sú dve tretiny populácie v USA, podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva má Slovensko „len“ 60 percent dospelej populácie s nadváhou.
Jedlo a sex
Žijeme v zážitkovej kultúre. Jedlo sa stalo v západnej kultúre nie nevyhnutnosťou, ale zábavou, rozptýlením, dokonca hodnotou, podľa ktorej sa pomeriavame a určujeme svoj sociálny status. Z jedla si v ostatných desaťročiach vytvárame kultúrny až kultový zážitok.
Jedlo je podľa všetkého tým prvým na rebríčku telesných potešení, rozkoš z konzumácie potravín si môžeme dopriať častejšie a s omnoho menšou frustráciou, než sex, druhý element telesnej zážitkovej kultúry súčasnosti. Jedlo je dostupnejšie, rozkoš môžeme zažívať opakovanie niekoľkokrát denne, verejne, a ak sa ním vystatujeme, zaraďujeme sa do lepšej, vyberanej spoločnosti, ktorá si vychutnáva umenie žiť.