Utorok, 22. január, 2019
PÍŠE ĽUBOMÍR SMATANA

Pivo do každej (slovenskej) rodiny

Z domácej výroby piva sa stal solídny biznis. Nie je to pravé varenie, ale takéto pivo môže byť chutné.

Ilustračná fotografia. (Zdroj: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Z domácej výroby piva sa stal v Česku solídny biznis. Nie je to pravé varenie, ale takéto pivo môže byť veľmi chutné.

Ani huby po daždi nerastú tak rýchlo, ako pivovary v Česku. Za uplynulý rok ich vzniklo niekoľko sto a možno aj pár tisíc.

Presné číslo sa nedá zistiť, pretože ich majitelia neplatia dane. Pivo totiž varia v kuchyni a len pre seba a svojich známych. Nikdy v minulosti to nebolo jednoduchšie.

Na druhom poschodí paneláka na sídlisku v Českých Budějoviciach je na dverách nápis Světlonoš. Tak sa volá pivo, ktoré varí tridsiatnik Lada.

Celý pivovar sa mu zmestí na hromadu spacákov a karimatiek vedľa skrine. Je to vlastne len kvasná nádoba na 23 litrov s vypúšťacím ventilom, kvasná zátka, ktorú poznajú všetci vinohradníci, hustomer, teplomer a pár ďalších drobností.

Potom už stačí len poriadny hrniec a suroviny. A práve v tom je ten trik. Celú výbavu vrátane sladových extraktov, kvasníc a cukrov vám pošlú špecializované firmy až do domu za nejakých sedemdesiat eur. K tomu pridávajú návod a inštruktážne DVD.

Z domácej výroby piva sa stal solídny biznis. Navyše pivo môže byť veľmi chutné, čo som si overil práve u „sládka“ Ladu.

Kúzlu pivného samovaru som podľahol aj ja, aj keď som využil ešte jednoduchší spôsob. Firma mi poslala rovno mladinový koncentrát, takže pivo som ani nemusel variť, len som veľmi kvalitnú mladinu zmiešal s cukrom a kvasnicami. A nechal kvasiť podobne ako víno.

Teraz už pivo leží stočené v pivnici neďaleko Plzne a čakám, ako to dopadne. Kamaráti sa mi smejú, že som podľahol módnemu trendu a navyše to nie je žiadne varenie a pivo bude odporné. Dobre, nechám sa prekvapiť. Za tých sedemdesiat eur je to dobrá zábava. A práve na to sa predajcovia domácich pivovarov spoliehajú.

Títo domavarníci (od slova homebrewing) sa schádzajú, organizujú kurzy varenia piva a, samozrejme, degustačné súťaže. Aj na Slovensku sú domavarníci, ale v porovnaní s Českom je ich ako šafranu. Pritom pivo sa podomácky varilo ešte po druhej svetovej vojne aj na východnom Slovensku.

Nedávno strýko z Košíc spomínal na moju babičku, ako pravidelne na Vianoce varila pivo v Kuzmiciach (okres Trebišov). Lenže to si musela zohnať jačmeň, nechala ho klíčiť na plechu pod posteľou a pražila v rúre. Takže dnes nič nové pod slnkom. Len sa vraciame k starým zvykom. Dobrá móda.

Prečítajte si aj ďalšie komentáre:

Putin partnerstvo predstiera len vtedy, keď narazí na niekoho rovnako silného, myslí si Peter Morvay
Čítajte komentár (piano) >>

Prístup ku všetkým komentárom nielen na sme.sk za 3,90 Eur mesačne. Kúpiť teraz

Babišovi voliči považujú prednovembrovú históriu za príliš vzdialenú, píše Roman Pataj
Čítajte komentár (piano) >>

Prístup ku všetkým komentárom nielen na sme.sk za 3,90 Eur mesačne. Kúpiť teraz