Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Pivo do každej (slovenskej) rodiny (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

super

Mal som asi 5 várok z mladinového koncetrátu, tak som skúsil urobiť niečo, len z sladového výťažku, takže som si to prichmelil sám a som veľmi spokojný, také American IPA, pekne cítiť citrusy a chuť je fajne horká. Ono to hľadanie receptu a samotné "varenie" je na tom to najlepšie. Avšak nikto sa zatiaľ nesťažoval a dokonca mám objednávky na jednotlivé várky :D... určite časom by som chcel prejsť na klasické varenie, ale zatiaľ si ešte na to netrúfam.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Spokojny mozes byt.....

pokial Ti chuti, len niekedy sa varka nepodari a po urcitom case dozrievania a ochutnania ju musis celu vyliat,lebo chyti pachut pliesne.!
Tiez som kvasil pivo a vedel by som toho dost povedat......nakolko zijem v Australii a robenie si vlastneho piva je tu narodny sport....Neviem ako tam u vas, ale tu dostanes vsetko hotove bud v supermaketoch, alebo v specialnych predajnach " homebrewing " a narobis piva podla chuti.....pre zenu zom robil vzdy jednu varku cierne " stout " a pre seba a priatelov " bitter ale ", pricom nechybal ani " Czech Pisener ", co uz bolo dopredu namiesane v 1kg plechovke....samozrejme ze ked zacnes po case experimentovat, prihodis aj nejaky ten chmel, ktoreho je na markete aspom 30variacii, takze ptom uz podla chuti.......:-)

Co mozem odporucit, nedavaj tam cukor pre dosiahnutie alkoholu, lebo s cukru boly hlava, ale davaj dextrosu 1kg, co urobi okolo 4.5-4,9% AC VOL na 23l piva.a taktiez nepridavaj " enzyme " a hlavne sa neponahlaj s flaskovanim, lebo ak naflaskujes skor, moze sa stat ze buchnu flase a moze sa stat ze ak buchne jedna, tak buchne druha a ide retazova reakcia. Na to daj pozor, lebo mozes dojst aj o oci ad drobneho skla.......No nic, nebudem Ta strasit, treba to vsak robit s laskou a pivko sa urcite podari a preto nezostava nic ine, len Na Zdravie.....:-)

Ps: Ak mas dalsie otazky,nehambi sa a napis kratkou spravou, podelim sa rad so svojimi skusenostami....!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Tak musím sa priznať, že zatiaľ jedna sa mi nie veľmi podarila... bola proste nakyslá... nevylieval som to, ale ani nedával nikomu chutnať, sám so to vypil... malo to grády tak čo :D ale naozaj nechutilo kyslé.
No už aj u nás sú e-shopy a je tam naozaj dosť veľký výber takže nie problém.
Jop.. máš pravdu cukor som ešte nepoužil... začínal som dextrózou, ale teraz sa snažím dávať len čisto maltózu, po anglicky myslím, že je to dry malt extract. Teraz skúšam aj dry hopping.. a musím povedať, že to pivo naozaj získava jedinečnú chuť... to už sú iné dimenzie :D
Ale ako hovoríš hlavne ,že chutí mne a mojim priateľom. Je to naozaj veľká zmena oproti klasickým pivám čo máme doma v obchodoch, určite každému odporúčam.... a Ti poviem, že tu prakticky nie je žiadny výber.
A ako bratia Česi zvyknú hovoriť "Dej Bůh štěstí"
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

dá sa doma

robiť aj ozajstné pivo, nie z krabice, ale začať s vrecom jačmeňa a mlynčekom, 50l hrniec, poriadny varič... deň sa melie a varí, má to samozrejme aj úskalia, v domácich podmienkach nikdy neurobíte dvakrát presne rovnaké pivo, takisto dosiahnuť konzistentne potrebné teplotné "skoky" nie je jednoduché... ale výsledok stojí za to
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

mate skusenosti

myslite, ze sa z toho solidny biznis? Alebo si to pan Smatana vycucal z prsta?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Z takého domáceho resp. panelákového sa žiadny biznis nemôže stať. Je to čisto len koníček.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

skor je to o tom ze predavas prisady varicom ...
nieco v zmysle ak niekde vypukne zlata horucka budem tam prvy predavat lopaty ...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

homebrewing

Ahoj, ja ti len chcem odkazat, aby si sa nebal varenia zo surovin. Oproti vareniu z koncentratov a vytazkov je to ovela vacsi relax, vznika kvalitnejsie pivo. Navyse to nieje taka veda, pivo sa vari tisice rokov, ak to zvkadki bez teplomeru v stredoveku zvladnes to aj ty. Koncentraty su onicom, presne takto vznikaju europiva, riedenim koncentratov a pouzvanim nahradnych sladidiel.
Poznam vela domovaricov co sa bali pri zacat s varenim zo surovin, no ked s tym zacali vsetci lutovali ze s tym nezacali skor. Ak by si mal nejake otazky kludne sa pytaj..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

K vareniu piva sa tak skoro nedostanem, ale k testovaniu by som si čas našiel. :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ja som sa k vareniu piva dostal cez svoju diplomovku (adaptívne riadenie malého pivovaru) Čo chvíľa mám hotový prototyp a verím že sa to bude dobre predávať. Domáce pivo je proste neskutočné a to nemyslím to také z koncentrátu :)

Len škoda že legislatíva je k tomuto dosť prísna a je to viazanou živnosťou.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

bolsevik drzi monopol....

na alkohol...sam som videl video kdesi z Chorvatska ci Gretska....v zahrade kotol,vedla chladenie,ziaden colnik,plomba,prvu stamperlu majitel chrstol do ohna ci hori a teda je v tom alkohol......chcel by som vidiet,pomerbmedzi vybranymi sumami z dane za alkohol z palenic a sumou za platy colnikov co strazia palenice...bolo by to zaujimave citanie.....aj v Madarsku je volnejsi rezim.....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

A čo má pálenie alkoholu spoločné s výrobou piva?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ja to len a len vítam. V dobe industriálnych europív, ktoré sa varia na jednom mieste a všetky chutia rovnako (zle), je toto príjemné osvieženie. U nás sa to pomaličky už tiež rozmáha. Len tak ďalej.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

v Nemecku je cez 1200 pivovarov....

pil som uz vela druhov....poviem tak ze tie slovenske ani jedno by sa nestratilo.....tvorili by lepsi priemer ak nie viac.Samozrejme nekupujem piva cez 1euro za flasku....a nemecke top znacky su drahsie....no a Nemci ignoruju cudzie piva,taky cesky Zlatopramen kupujem v Rewe sam.......pritom je chutnejsi ako vacsina v obchode.....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ono tazko povedat, ktore je chutnejsie, je to o tom, na akom pive si vyrastal, potom mas problem dat ine do huby...ja som uz od mala cucal urpina fotrovi z flasky takze som rad, ze sa opat vratil na trh pod menom urpiner :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Mal som to stastie, ci skor tu smolu ochutnat pivo u dvoch takychto homemade pivovarnikov, ktori boli uplne nadseny svojim pivom, nuz, jedno aj druhe bolo viac nez hnusne
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

europivar

Predpokladam ze tvoje najoblubenejsie pivo je Heineken:P
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Držím pacle všetkým

čo niečo skúšajú. Ľudská tvorivosť je prirodzená. V mnohýchch smeroch domácej prípravy potravín sme dnes na tom horšie ako pred 100 rokmi. Zdá sa, že industriálna výroba niektorých zložiek potravy bola len slepá vetva vývoja. Pivo, káva, chlieb a neviem ešte čo bolo pred 100 rokmi lepšie, pretože sa spracovávalo lokálne.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Pivo sa u nás varilo stáročia,

Ak nás niekto naučil variť a piť pivo,tak to neboli Češi v 20 stor.,ale Nemeckí kolonisti v 13 stor. po Kristovi. Ak už sme ho nepoznali skôr.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

my Slovaci zostanme radsej pri tom nasom staletiami overenom tradicnom...shak od toho piva by smen sa ani nezagabcali...:-)))
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME Komentáre